Friday, 19 February 2016

R.I.P. - Muzeul Simu 1910-1961

Muzeul Simu 1910-1961

Muzeul Simu a fost unul din cele doua "Case Muzeu" aparute la inceputul secolului XX in Bucuresti, prin trasnformarea a doua colectii particlare in muzee. Al doilea a fost (dar primul aparut)  cel al lui Ioan Kalinderu (Muzeul Kalinderu, realizat in 1906 de arh. Ion Berindey, cladirea fiind terminata in 1910.). Colectia lui Anastaste Simu era in particular orientata spre sculptura franceza, deoarece modelul francez era extrem de apreciat in orice domeniu al Romaniei acelei vremi.

Muzeul Simu a fost ridicat dupa planurile arhitectului C.Sciky, inspirat dupa Erehteion, sau dupa Maison Carre din Nimes. Arhitectura exterioara era de factura neoclasica. Cladirea Edificiul muzeului a fost construita în stil ionic, similar templelor grecesti si a fost terminat în 1910.

La interior,modelul arhitectural era cel al Muzeului Luvru; stilul salilor Rubens si Apollo, era reluat in Sala Renasterii a muzeului bucurestean. Publicului i se oferea o imagine variata a artei moderne,organizata pe scoli. Arta franceza, expusa in Sala Renasterii ocupa locul de frunte. Simu comanda 10 mulaje in atelierul de copii al Muzeului Luvru,la inceputul anului 1910, orientandu-se dupa catalogul redactat de Paul Vitry. Alaturi de acestea, existau la deschidere 30 de sculpturi de secol XIX (3 atribuite lui Clodion).

Colectia muzeului era împartita în 5 sectii si cuprindea foarte multe lucrari de pictori si sculptori francezi din secolele al XVIII-lea - al XIX-lea (Zurbaran, Delacroix, Houdon, Fremiet, Ridon, Meunier, Daumier, Gericault, Pissaro, Renoir, Courbet, Bourdelle etc.). În sectiunea de arta româneasca erau expuse lucrari de pictori precum Aman, Grigorescu, Andreescu, Luchian, Pallady, Petrascu, Teodorescu-Sion, Bunescu, Ressu etc. si sculptori precum, Brâncusi, Paciurea, Stork etc. Printre alte exponate se mai aflau mulaje italienesti din secolul al XVI-lea sau icoane bizantine.

Simu a fost Doctor in Drept si diplomat in functie la Berlin, mostenitor al unei mari averi. Abandoneaza cariera politica pe la 1900 ,cedind pasiunii colectionarii de opere de arta, si inzestrarii permanente a muzeului ce-i va purta numele. A fost vreme de 30 de ani un vizitator al galeriilor de arta si al atelierelor artistilor Parisieni, si al Saloanelor anuale (Societe des Artistes Francais,Societe Nationale des Beaux-Arts). Managerul de achizitii al lui Simu la Paris era Theodor Cornel, ziarist si critic de arta. Printre semnatarii operelor achizitionate se remarca Emile-Antoine Borduell, Rodin, Paul Escudier, Henry Lerolle, etc.

In 1913 Simu il viziteaza pe Bourdelle, propunandu-i intai comanda portretului sotiei sale(Elena Simu), urmata apoi de o noua comanda a bustul propriu, expus publicului francez in 1922.
In 1927,Simu va dona Statului roman muzeul ce ii poarta numele.

Fragmente ale actului de donatie:

"Considerand ziua de azi ca una din cele mai fericite a vietei mele, declar in mod solemn, ca atat terenul ce am cumparat in anul 1904, cat si cladirea "Museul Simu", ce am construit pe el, precum si toate operele de Arta aflate in el-a caror evaluare fata de preturile extraordinare ma abtin a face, declar ca le inchin, cu dragoste, Romaniei-Mari, si le fac danie de veci Natiunei, prin Ministerul Artel0r si Cultelor, cu obligatiunea insa pentru acesta de a face respectat si aparat Museul Simu asa cum exista ,cu coprinsul total al operelor..

Acestea era dorinta fondatorului, dorinta calcata in picioare de comunisti. In 1962 Muzeul este demolat, disparand din peisajul bucurestean pentru a lasa loc noilor constructii socialiste.

Desi operele de arta au fost repartizate unor muzee de arta din provincie, astazi unele regasindu-se la Muzeul National de Arta al Romaniei, sau Muzeul de Arta Veche Apuseana Ing. Dumitru Minovici, intentiile cele mai indreptatite pentru repararea acestei orori ar trebui sa conduca catre reinfiintarea acestui institutii culturale private ce au redefinit europenitatea Bucurestiului.

1961:
Una dintre cele mai absurde perioade din istoria Romaniei. Condusa de oameni needucati si refractari la orice ideie care nu coincidea cu "ideologia" lor. O perioada neagra in care au fost distruse nenumarate simboluri mai ales artistice ale Romaniei in numele stapinilor din est.

 Multumiri D-nei Florentina Gheorghiu pentru urmatorul citat:

"Intr-un fel, soarta muzeului Simu este strans legata de cea a proprietatii fratelui bunicii mele materne ce se afla pe strada pictor Verona .nr.11( pe vremuri Mercur si apoi Dimitrie Sturza) colt cu Bul.Magheru 16 (fost Tache Ionescu).Proprietatea se intindea pana la blocul unde se afla astazi teatrul Nottara si a fost nationalizata in 1950. Astazi in locul casei este micul spatiu verde din fata librariei Carturesti, iar pe restul terenului s-a construit blocul ITB Garofita. Am gasit in arhivele Primariei Bucuresti documentele, dupa care am fotocopii, prin care s-a stabilit demolarea acestei proprietati si a muzeului Simu....In ianuarie 1962 Sectiunea Tehnica de Investitii a Sfatului Popular al Capitalei SPC a trimis catre Sectiunea Secretariat SPC un document in care se spunea: "Va trimitem alaturat documentatia pentru imobilele notate mai jos, care sant afectate de amenajarile exterioare ale ansamblului de locuinte "Kuibîtev-Magheru-Simu" si bocului de locuinte "Garofita", rugandu-va a initia decizia de demolare totala a acestor imobile: bul. Magheru 8 (muzeul Simu) si pictor Verona 11, colt cu Magheru 16. Se anexeaza: dosarele de demolare primite de la SGLL pentru fiecare imobil in parte, autorizatiile de demolare nr......". Decizia de demolare a fost data, printr-un alt document gasit in arhive, de catre Comitetul Executiv al Sfatului Popular al Capitalei RPR, in februarie 1962. Ca fapt divers, mama proprietarului si a bunicii mele materne era sora proprietarului cunoscutei Fabrici de trasuri Hermann I.Rieber din strada Romulus 15-17.??"

 ~~~<<...>>~~~

  In urma aparitiei a noi documente putem stabili cu mai multa precizie data demolarii muzeului. Cu multumiri D-lui Cristian Moanta

 Cele doua fotografii de mai jos ilustreaza fara nici un dubiu perioada demolarii.
Prima, "Informatia Bucurestiului" datata sambata 22 aprilie 1961 ne arata o fotografie cu Muzeul Simu inca in "viata" si blocul ONT aproape finisat.
 A doua, "Informatia Bucurestiului" datata joi 9 noiembrie 1961 ne arata blocul ONT finisat si Muzeul Simu deja demolat.
Deci, fara nici un dubiu Muzeul Simu a fost demolat in vara anului 1961, intre lunile aprilie si noiembrie 1961.

 ~~~<<...>>~~~



 

1910 plan Muzeul Simu si 1913 Anastase Simu in Sala Romana(Sala Sculpturii)


1914 Muzeul Simu


1915 Muzeul Simu

1915 Interiorul Muzeului Simu


1915 Muzeul Simu Interior


Anii 1920 Muzeul Simu Interior


1922


1922 Vedere aeriana. Ca punct de reper avem Ateneul. Bulevardul fusese taiat dar nici una dintre cladirile moderne nu a fost inca inaltata. Prima v-a fii Hotel Lido in citiva ani in locul paduricii din dreapta. Blocul ARO v-a fii construit vis-a-vis de Muzeul Simu pe locul Casei Marghiloman.Via Art-Historia


1926 Vedere aeriana


1927 Vedere aeriana dinspre Piata Universitatii. Biserica Italiana pe dreapta jos.


Anii 1930 Interiorul Muzeului


Anii '30


1935


1931 Muzeul dinspre Str. Saguna. Pe dreapta Casa Simu


1939


1939


1940 Pe dreapta in continuarea hotelului LIDO se pot vedea coloanele Muzeului Simu


1941 August -Vedere spre B-dul Take Ionescu (acum B-dul Magheru ). Plan secund dreapta se poate observa Muzeul Simu


1941 Martie 30 Boulevardul Tache Ionescu vis-a-vis de Aro, Museul simu and Hotel Ambassador


1941 Muzeul Simu gradinita, Bl. Tache Ionescu


1941 Noiembrie pe Blvd. Tache Ionescu




Nu! Photoshop nu este implicat. Cam asa arata zona din fata actualului bloc "ONT" pina sprte sfirsitul anilor 1950s.......

 

 1952


 1955

 
 
1955 Muzeul Simu
 
 

 1956 Patria spre Universitate
  
 

1959 Pentru a celebra 500 de ani de la infintarea orasului (Bucuresti) Posta Romana a scos o serie de 6 timbre pentru a comemora evenimentul. Unul dintre timbre reprezenta Muzeul Simu. La ora aceia era probabil inca considerat ca una din cladirile reprezentative ale orasului. Aceste timbre si vederi reprezentind Muzeul au fost in circulatie multi ani dupa darimarea lui. Cita ipocrizie!!!



1959 Bulevardul Magheru, vedere spre Hotel Ambasador din curtea muzeului

 

 1960 Inceputul sfirsitului.



1961 Demolarea Muzeului Simu. Pe fundal  blocul ONT







2016
 
 

 Comparatie intre Muzeul Simu,Biserica Greaca si Maison Carre din Nimes

 

Then And Now

==============================================================

Publicatia Boabe de Grau, An II, nr.1, 1931



=======================================================================

Descopera.ro  Timp Liber

Inainte de invazia militara si ideologica a Rusiei Sovietice in Romania, in marile orase existau numeroase colectii particulare si muzee ce luasera fiinta din aceste colectii.
Este de la sine inteles ca ele nu puteau lipsi tocmai din Bucuresti, capitala tarii, care, in plus, era si cel mai bogat oras. Emanoil Bucuta, fondatorul si directorul revistei Boabe de grau, in numarul din februarie 1931, si-a pus pana in slujba prezentarii unei cunoscute institutii de cultura a epocii ?romanesti?: Muzeul Simu.
Cladirea, de forma unui templu din Antichitatea greaca, fusese construita de Anastase Simu la intersectia strazii Mercur cu o ulicioara ce se strecura intre strazile Coltei si Romana, intre casele lui Titu Maiorescu si C.A. Rosetti spre vest si casele lui D.A. Sturdza si Al. Marghiloman spre est. Daca nu ar fi fost demolat la inceputul anilor ?60, muzeul in forma de templu grec ar fi putut fi admirat in fata blocului ONT, pe care, fara dubii, l-ar fi surclasat stilistic. Inaugurat in mai 1910, in preajma Zilei Nationale, in doar cativa ani si-a dublat colectia, prin 1927 mandrindu-se cu 1.182 opere de arta. Or, pentru spatiul de expunere, cinci sali si un hol, cifra era enorma.
Desi iubitorul de arta putea admira opere ale maestrilor romani, de la Aman si Grigorescu la Octav Bancila, majoritatea o alcatuiau tablouri apartinand Scolii Franceze, la loc de cinste aflandu-se Camille de Claude Monet.
Nici sculptura nu era uitata. Impresionau busturile patronilor, ale doamnei si domnului Simu, executate de Bourdelle. De acelasi maestru, Fructul incheia orice periplu prin muzeu. Anastase Simu colectionase si sculpturi executate de artisti autohtoni, in primul rand de Dimitrie Paciurea. In concluzie, subliniaza Bucuta, ?Muzeul Simu e o poarta deschisa spre frumusete?.


=============

Appended:

 

 Anastase Simu (n. 25 martie 1854, Brăila - d. 28 februarie 1935, București)

 

 Muzeul Anastase Simu, pe fundal in spatele tramvaiului. Pare a fii fotografiat in anii '30-'40. Pe stinga se distinge intrarea la cinematograful ARO

 

 Muzeul Simu, Bucuresti, 1927 Anastase si Elena Simu




1905 Carte postala reprezentiind interiorul Casei Simu cu o parte din colectia personala de arta care avea sa devina parte din Muzeul Simu. Cartea postala a fost trimisa chiar de Familia Simu


Ioan Cârdei

Ioan Cârdei

O rara fotografie din 1942
1939
În interiorul Museului Simu.pe 17 Noiemvrie 1927. Ceremonia actului de donare Museului Simu, facuta Natiunii Române. Anastase Simu cu Ion I. C. Bratianu.







1 comment:

  1. Buna ziua, caut sa vorbesc cu autorul acestui articol in vederea consolidarii unor informatii cu privire la continutul prezentat. Va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs. Alex Iacob (reptilianul@yahoo.com)

    ReplyDelete

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews