Monday 5 November 2018

Din presa vremii - Adevărul, 17 iulie 1937

Citeva articole preluate din ziarul Adevărul, 51, nr. 16399, 17 iulie 1937


Importanta vizitei suveranului la Paris

 

Suveramn Romaniei paraseste astazi Parisul. dupa ce a fast obiectul unor spontane si extrem de calduroase manifestatiuni de simpatie din partea poporului francez.
Plecat incognito pentru un lung voiaj de recreatiune, Suveranul a trebuit sä pareseasca acest caracter al calatoriei pentru a ráspunde unei invitatiuni a presedintelui Republicii.
Pentru un scurt interval de timp incognito-ul a fast päräsit si o intensa activitate politica a fost desfasurata.
Din infomnatiite pe care le posedam, pastrand incognito-ul, o atare activitate va fii desfasurata si la Londra, si in special in cursul intrevederii cu D. Eden mintstrul de externe al Angliei.
La Paris Suveranul a putut cunoaste imensa forte militara  franceza si sa ia contact cu tot ce are mai stralucit comandamentul francez, cel mal bun comandament astazi in lume. Cu presedintele Republicii, primul ministru si ministrul de externe trancez, seful statului roman a examinat marile probleme politice la ordinea zilei. Din tot ce s-a intemplat la Paris cu prilejal acestei vizite, se desprinde inca o data faptul imbucurator ca punctul cardinal al politicil noastre externe ramine alianta cu Franta.
Soful statului roman a mat avut insa si fericitul prilej ca, in afara de demonstratiunea fortei franceze si a dragostei poporului francez pentru Romania pi Suveranal ei, sa faca la randul sau o demonstratiune cu ocazia dineului dela pavilionul roman, despre forta de propasire a Romaniei Si Progresele ei in ordinea culturala si economica. In chipul acesta s'a consolidat si mai bine legatura dintre cele doua state, iar convorbirile de la Londra vor perfecta intelegerea mai larga dintre Romania si democratille din Apus.
 Vizitele acestea in Occident vor duce incontestabil la consecinte, atat de ordin extern cit si de ordin intern.

********

Receptia de la primaria municipiului Paris in onoarea M. S. Regelui Carol II

 

Ieri dupa amiaza a avut loc la Hotel de Ville, vechea primarie a capitalei Frantei receptia deosebit de solemn& a Mariei Sale Regele Carol, de de catre consiliul comunal al Parisului.
 Suveranul a semnat un pergament si primit doua volume consacrate vechiului Paris.
A cuvintat apoi presedintele consiliului municipal care, in numele parisului, mindru dede afinitatile ce-l apropie de patria noastra, si in special de capitala ei, a omagiat pe Suveranul nostru exprimindu-i dragostea si admiratia populatiei franceze.
A luat apoi cuvintul prefectul Senei, aratind ca amintrile fraternittatii franco-romane, nu numai in domeniul spiritului ci si pe cimpiile comune de eroism, sunt pentru francezi una dintre mindriile lor de seama.

RASPUNSUL M. S. REGELUI
M. S. Regele Carol a rostit o scurta cuvintare, multumind foarte viu municipalitatii si populatiei Parisului pentru primirea atit de miscatoare pe care i-a  rezervat-o.
M. Sa si-a exprimat convingerea cd pavilionul pe care Romania, l-a ridicat la Expozitia Internationala va ingadui tuturor sa cunoasca in adevarata lumina sufletul si civilizatia romana.
Suveranul, vadit miscat, a incheiat facind urari de propasire si de glorie Parisului si Frantei.

DINEUL OFERTT DE SUVERAN D-LUI LEBRUN
Aseara M. S. Regele a oferit un dineu de gala in cinstea d-lul Lebrun, presedintele republicii franceze, la restaurantul dinpavilionul romanesc. Au lust parte Membrii guvernului francez, reprezentanti ai armatei, ai universitatilor, sefii misiunilor straine, ministrul Frantei la Bucuresti, reprezentanti al autoriratilor, personalul legatiei noastre suita Guvernului, maestrul George Enescu, etc.
Nu s-au tinut discursuri.

********

Rezultatele intrevederilor dela Paris ale M. S. Regelui Carol II

 

Stirile din Paris arata ca Majestatea Sa Regele, in Intrevederile pe care le-a avut cu conducatorii Frantei a examinat toate chestiunile privitoare la raporturile dintre tara naastra si marea noastra aliata iar rezultatele la care s-a ajuns sunt din cele mai favorabile. Franta a dat si de astadata dovada ca acorda o grije extrema intereselor Romaniei, care, din partea ei, a aratat ca ramine neclintita pe linia de pina acum a politicii sale externe, alaturi de Franta, Mica Intelegere Si Intelegerea Balcanica.
Si de data aceasta vizita Majestatii Sale Regele Carol al II-lea la Paris a dat cele mai satisfacatoare rezultate.

Suveranui viziteaza standul locuintei rurale la Expozitia din Paris

Ieri dimineata M. S. Regele Carol a vizitatsectiunea romaneasca din pavilionul "Locuintei rurale", organizta de Fundatiie culturale regale si Institutul Social Roman.
Suveranul a fost insotit de d. E. Urdareanu maresalul Curtii, si Cesianu ministrul Romaniei la Paris.
M. S.  Regele a mai vizitat standul micilor meseriasi din Romania Si biroul din Paris al Oficiului de turism roman.



********

No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews