Wednesday 3 January 2024

Casa Meitani


Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D.
Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse
Adresa:Calea Victoriei Nr. 19. Contributii:
.

Proprietatea pe care mai târziu se va construi Casa Baronului George Meitani a făcut parte inițial din averile printului Șerban Cantacuzino. Acesta proprietate a fost data drept zestre fiicei sale Elena.

Pe la sfârșitul veacului XVIII-lea, locul apare sa fie in stăpânirea Banului Dumitrache Racoviță, nepotul fetei lui Mihail Cantacuzino Spătarul.

Clădirea care se afla pe proprietatea Banului Racoviță data, după unele marturii dinainte de 1758.

In timpul ocupației rusești a Bucureștiului din 1806, Feldmareșalul Prinț Prozorowski înființează in București un „Comitet al Poliției”, folosind vechia clădire de pe proprietatea Banului Racoviță drept reședință a noii instituții.

Se pare ca doi ani mai târziu in jur de 1808 clădirea este distrusă in urma unui incendiu si locul rămâne in ruină pentru un număr de ani. In 1821, anul in care moare Alexandru Suțu, locul cu ruina casei Racoviță este menționat: "alaiul înmormântării lui Alexandru Suțu se oprește „la poarta caselor răposatului ban Racoviță, cele arse”.  (V. George, D. Florescu - "Alaiul înmormântării lui Alexandru N. Suțu Voevod la 20 ianuarie, București 1932").

Un an mai târziu in 1822, locul trece în stăpânirea lui George Meitani, stabilit in tara pe la 1810. Acesta ridica in 1825 clădirea cunoscuta sub numele de Casa Meitani si care mai târziu va deveni "Prefectura Politiei"

Proprietatea Baronului Meitani se întindea de la Podul Mogoșoaiei(Calea Victoriei de astăzi) si pana in malul Dâmboviței, coborând într-o panta domoală. Dâmbovița nu era încă sistematizata si in acel loc forma o buclă. Intre proprietate si ap  se găsea Ulița Târgu Cucului care cobora pe lângă vechia albie a Dâmboviței. Aceasta va deveni, mai târziu, Str. Belvedere(Str. Domnita Anastasia de astăzi).

Proprietatea se învecina la sud cu vechiul Han Damaris, care mai târziu se transforma in Hotel de France/Victoria.

Casa avea propria capela folosita pentru slujbele si rugăciunile de duminica.

Urmează povestea Baronului George Meitani. (Gazeta Municipală  Organ săptămânal de informație și critică edilitară, 08, nr. 360, 12 februarie 1939 si Revista "Libertatea" 5 decembrie 1934; Constantin Gane: "Acum o suta de ani")

Baronul Meitani era de neam "cuțovlah". A primit titlul de Baron la Viena fiind acordat de Împăratul Francisc I. care îl si numește Consul al Austriei la București. Mai târziu rămâne definitiv Tara Românească, se căsătorește si înființează prima banca din București, care își avea sediul in apropierea Bisericii Stavropoleos, si deschide doua sucursale in Livorno si Marsilia. In același timp ia in arenda toate "vămile" si "salinele" plătind visteriei Munteniei  1.750.000 lei arenda anuala. Suma reprezenta cam 2 treimi din bugetul tarii. In același timp corăbiile lui făceau negoț pe Marea Neagra si Mediterana si in porturile dunărene.

Baronul Meitani a fost ginerele ultimului Voevod fanariot, Mihai Suțu, căsătorindu-se cu fiica acestuia Domnita Ralu pe la 1828. Aceasta era "o fata frumoasa, deșteaptă si muzicantă care locuia la Brașov cu mama ei, văduvă, Doamna Eufrosina Suțu, născută Kallimaki."

"Baronul, care era bancher avea o avere deosebit de vasta. Acesta își aduce soția si soacra la București, locuind cu toții într-o casa pe Podul Mogoșoaiei, care mai târziu a devenit Prefectura Politiei. Fosta Doamna a Tarii Romanești, primea acum in saloanele de sus a acelei case pe boierii care in amintirea unui trecut "cu totul trecut, veneau sa-i sărute simandicoasa mana"".

Fericirea nu a ținut mult in noua locuință, povestește mai departe cronica. "Întâmplând-se ocupația ruseasca Generalul Kisseleff alege etajul de sus din casa Baronului Meitani ca reședință întrucât era cea mai frumoasa din București, așa cum arata si regretatul D. Caselli in studiul "Curtea Domneasca de pe Podul Mogoșoaiei" Publicat in "Gazeta Municipala" Nr.225/1936. Baronul si soția sa au fost nevoiți sa se restrângă in odăile dela parter, cele in rând cu strada.

Pe lângă dispoziția marilor saloane de sus, ceea ce a atras pe generalul rus a fost si mobilierul.

Din alta sursa (o relatare a răposatei doamne Kretzulescu, moarta la 100 de ani, fosta soacra a lui Alex. Lahovari) a rămas o descriere a acestui mobilier, asupra traiului ce ducea baronul, a recepțiilor ce dădea in aceasta casă.

Ea mai avea, Pe locul unde sunt azi Galeriile Lafayette, o capela unde credincioșii boieri de pe atunci, veneau sa se închine duminica. In spate se afla un parc care cobora la vale pana la Dâmbovița, care avea o bucla chiar pe traseu străzii Belvedere de mai târziu.

Pe la 1910 Doamna Crețulescu povestea cum își aducea aminte fetița de 10-12 ani fiind, ca baronul Meitani dădea pe lângă recepții pentru oameni mari si baluri de copii, unde poftită se amuzase foarte bine.

O alta atracție a locuinței era mobilierul. Baronul posedând o flota proprie pentru comerț, avea pe lângă "Casa de Banca" din București(prima banca din tara Românească) si sucursale la Livorno si Marsilia. Mobila a fost adusa din Franța, pe drumul Mediteranei si Mării negre si pe Dunăre pana la Giurgiu.

In jur de 1826 Baronul Meitani era implicat in repararea(pietruirea) străzilor; Podul Calicilor, Podul Belicului. Se ocupa de asemenea cu zărăfia(cămătăria). Dar cel mai lucrativ   era negoțul, mai ale cel  cu Turcia.

Curiozitatea consta in aceea ca pana atunci la București lumea avea mobila orientala, cu  jilțuri, divane, covoare, mese si scaune scunde, in timp ce mobila adusa de baron in casele din Podul Mogoșoaiei era după moda occidentala. Toate încăperile erau mobilate in stil Ludovic XVI, Empire, restaurație, cu covoare de Abusson, tapițerii de Gobelins si Beauvais. Nenumărate tablouri de preț împodobeau pereții, iar tavanul si pereții erau pictați de maeștri aduși din Italia.

Pe 13 septembrie 1834 Meitani vinde o parte din proprietate doctorului Rasti;  partea din est a proprietății cate se afla pe Uita Târgul Cucului(viitoare strada Belvedere) aflata pe malul stâng al Dâmboviței.

Fosta reședință a Baronului Meitani A suferit in timp câteva transformări si reparații. In jur de 1861 „aripile” casei au fost mărite după cum se vede in fotografia lui Moritz Benedict Baer. In 1924 au avut de asemenea  loc renovări si reparații extensive.

Noua clădire a prefecturii ridicata in 1935 a păstrat intacta scara de marmora de la intrare, precum si picturile din Hall-ul de sus.

Nu am descoperit nici un document despre falimentul băncii Baronului Meitani. De asemenea  Baronul Meitani nu a avut nici un frate dar a avut un băiat George

Fiul Baronului Meitani, G. Meitani se muta in casele ce formau coltul opus, in diagonala, cu fostul Minister al Apărării Naționale in Str. Walter(Valter) Mărăcineanu. Adresa menționată este Str. Brezoianu Nr. 40(42), vis-a-vis de Biserica Brezoianu, astăzi dispărută. Aceste case au fost refăcute si mai târziu au locuit aici Profesorul George Meitani si băiatul său Conferențiarul S. Meitani.

Istoria se repeta, si in aceste case ale urmașilor lui Meitani, intre 1916 si 1918 își stabilește reședința Mareșalul Mackensen așa după cum intre 1830 si 1832 Generalul Kisseleff locuise in casele strămoșului lor din Podul Mogoșoaiei.

Conform Anuarului Bucureșcilor intre 1885 si 1895 la adresa din Intrarea Valter Mărăcineanu Nr. 4, colt cu Str. Brezoianu au locuit George Meitani si Gheorghe G. Meitani amândoi avocați. Bănuiesc ca este unul si același. De asemenea Stefan Meitani, avocat probabil fiul acestuia.

Cei doi Meitani, amândoi avocați au avut diferite funcții importante atât in viața publica cat si in cea financiară. George Meitani a fost membru al Senatului, membru In Consiliul de Administrație la "Regia Monopolului Tutunurilor si Sarei", membru in Consiliul de Administrație la "Creditul Financiar Urban", membru in Consiliul Comunal, Primăria Comunei Bucureșci, In Consiliul de Administrație la "Direcțiunea Generala a Monopolurilor statului", avocat de district Ilfov, avocat "Eforia spitalelor civile" , Profesor de drept civil, Str. Gloriei 5 Școala superioara de Științe de Stat  ; Stefan Meitani, advocat, profesor de origina si drept internațional "Școala Superioara de Științe de Stat", membru in Adunarea Deputaților.

Cei doi Meitani George si Stefan, se pare ca au avut un birou de avocatura pe Str. Frumoasa Nr. 25/35.

Așa după cum am menționat noul Palat al Prefecturii Politiei Capitalei clădit in 1935 prin stăruința subsecretarului de stat G. Marinescu a păstrat in structura lui o parte din vechia clădire a Baronului Stefan Meitani.

~~~---~~~

Vreau cu această ocazie sa stabilesc o data pentru totdeauna controversa care înconjoară fotografiile luate de  Ludwig  Angerer, reprezentând Casa Meitani. Una dintre fotografii îl arata pe Generalul Johann Coronini-Cronberg in fata casei Meitani împreună cu trupele. Anul fotografiei este 1854.

După unele opinii fotografia nu poate fi din acel an deoarece Ludwig  Angerer părăsise deja Bucureștiul. Total fals. Conform biografiei oficiale  Angerer se afla in București intre 1854-1857. Armata austriaca se retrage din Valahia In martie 1857. Deci Angerer se afla in București la „data fotografiei”.

Războiul Crimeii s-a terminat in martie 1856 si anumite întrebări se pun in legătură cu prezenta lui Johann Coronini-Cronberg in București in acel an. Nicolae Iorga in "Conflictul militar austro-rus în 1854-56 - după un martur austriac", ne descrie sosirea lui Coronini in București in cel puțin doua ocazii: in (ianuarie), iulie si decembrie 1856. (Vezi mai jos Fig. 05).  (si 30 ianuarie, februarie, 19 iulie, 1856). Pe 20 mai 1857 începe evacuarea trupelor austriece dar Coronini, mai rămâne in zona "din motive politice".

Se pare ca relația lui Johann Coronini-Cronberg cu Ludwig  Angerer, a fost mult mai laborioasa decât se bănuiește. Se pare ca "fotograful amator" îl însoțește pe general in călătoriile lui in Principatele Romane si in mai multe ocazii este rugat sa imortalizeze anumite evenimente. O astfel de ocazie a fost vizita la Mânăstirea de la Curtea de Argeș. Angerer este pus sa fotografieze cu de amănuntul întregul edificiu. Au fost distribuite copii ale albumului una dintre ele ajungând la "Comisia Monumentelor Istorice" din Viena.

Deci este foarte plauzibil ca fotografiile sa fie luate in 1856, iulie sau decembrie, date la care Angerer si Coronini-Cronberg au fost in București in același timp.  Este foarte posibil, dar puțin probabil ca fotografia sa fie luata la începutul anului 1857.

~~~---~~~

O alta versiune a evenimentelor, puțin diferita o găsim in "Din Bucureștii de altădată" a lui George Potra

O figura interesanta la sfârșitul sec. XVIII este doctorul Ioan Rasti, care profesează medicina in București, are o faima medicala foarte prețuită si face treburi bune cu clienții săi. El cumpărase de la cunoscutul

bancher bucureștean Meitani o casa cu loc întins in spate, situata pe Podul Mogoșoaiei, (unde este astăzi Miliția Capitalei), pe care mai târziu o împart urmașii săi. Catinca, Marghioala si caminarul Iordache Rasti.

Proprietatea bancherului Meitani, din care doctorul Rasti cumpără o parte, se afla pe un loc domnesc, care se întindea pe stânga Dâmboviței, intre biserica Zlatari si Sărindar iar spre răsărit pana unde vor fi mai târziu zidurile mânăstirii Colței. Matei Basarab dăruiește acest loc rudei sale, Elina, fiica domnitorului Radu Șerban, căsătorită cu postelnicul Constantin Cantacuzino la 1641.

Ea împărți locul dăruit de Matei Voda intre copiii săi: partea din fata bisericii ZIatari, pana in jos la malul Dâmboviței îl dărui Ilincăi, căsătorită cu Vintilă Corbeanu, biv vel ban.

Zestrea marelui ban Vintilă Corbeanu ajunsese către sfârșitul veacului al XVIII-lea in mana bancherului Meitani, din care acesta vânduse o parte doctorului Rasti si care face obiectul împărțirii din 1834. Se pare ca acest loc a trecut de la Corbeanca sau de la urmașul sau, mai întâi in mana lui Alecu Filipescu căminar, de unde-l cumpără Meitani. El vânduse numai o parte doctorului Rasti, fiindcă cealaltă parte se delimitează la 13 septembrie 1834 cu împărțirile făcute in clironomia doctorului.

~~~---~~~

Ași Vrea sa abordez un alt subiect legat  de tatăl Baronului Meitani, Panu Meitani. Dar mai tarziu

~~~---~~~

Bibliografie:

V. George, D. Florescu - "Alaiul înmormântării lui Alexandru N. Suțu Voevod la 20 ianuarie, București 1932")

Gazeta Municipală  Organ săptămânal de informație și critică edilitară, 08, nr. 360, 12 februarie 1939

Revista "Libertatea" 5 decembrie 1934; Constantin Gane: "Acum o suta de ani"

Nicolae Iorga - "Conflictul militar austro-rus în 1854-56 - după un martur austriac", 1937

 Nicolae Iorga - "Istoria Bucureștilor

Nicolae Iorga - "Istoria Romanilor prin calatori", 1929

„Bucarest et ses environs”, 1928

Frederic Dame - "Bucarest en 1906", 1907

George Potra - "Din Bucureștii de altădată", 1981


~~~---~~~
 
1849 - Casa Meitani

 
Casa si proprietatea Meitani la 1852.

Casa Meitani 1896

Casa Meitani 1911

 
Casa Meitani 1921

Angerer, Ludwig 1856 Comandamentul Armatei

Angerer, Ludwig 1856 Comandamentul Armatei

1861 Prefectura Poliţiei în casa Meitani dupa renovarile din 1860. Foto: Moritz Benedict Baer

1902 Prefectura Politiei

1910

 
1917 Casa Stefan Meitani, rechizitionata de maresalul Mackensen. Intrarea Valter Maracineanu Nr. 4

1920 Politia Capitalei (Prefectura)

1924-25 Casa Meitani în reconstructie. (Extinderea Casei Meitani)

1925

1925


1930

1936 Casa Stefan Meitani,  Intrarea Valter Maracineanu Nr. 4 colt cu Str. Brezoianu.

 
 
 
1937 Noua Prefectura a Politiei

1939 Noua Prefectura a Politiei

Nicolae Iorga in "Conflictul militar austro-rus în 1854-56 - după un martur austriac", ne descrie sosirea lui Coronini in Bucuresti in trei ocazii: in ianuarie, iulie si decembrie 1856.

Casa George si Stefan Meitani 1895, Intrarea Valter Maracineanu Nr. 4

Casa George si Stefan Meitani 1899, Intrarea Valter Maracineanu Nr. 4

Casa George si Stefan Meitani 1911, Intrarea Valter Maracineanu Nr. 4



Multumim pentru vizita!







No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews