Wednesday, 24 August 2016

Monumentul Eugeniu Carada, 1924

Eugeniu Carada este considerat fondatorul Bancii Nationale a Romaniei, fiind un jucator implicat in detronarea lui Cuza  in 1866, si in complotul cunoscut ca si Republica de la Ploiesti 1870 impotriva lui Carol I, datorita orientarii sale liberal-republicane. Probabil ca avea si legaturi masonice, avand acces la inaltele cercuri politico-economice din Europa, in special Franta.A fost o personalitate marcanta in modernizarea si intarirea Statului roman.Evita sa se inalneasca cu regele ,se stie ca niciodata n-a circulat pe Calea Victoriei(unde era amplasat Palatul Regal), singura calatorie fiind a cortegiului sau funerar, din initiativa regelui ce dorea sa-si arate respectul fata de activitatea lui Carada. A dorit sa fie o persoana in umbra, refuzand mereu functii inalte, chiar si aceea de Guvernator al BNR,insa se implica activ in orice actiune ce marcheaza parcursul istoriei noastre(ex:finanteaza si echipeaza Armata romana in Razboiul de independenta 1877).

La 20 februarie 1910, Eugeniu Carada s-a stins din viata la Bucuresti, în locuinta sa din strada Pitar Mos.

Cert este ca la la 14 ani de la moartea sa survenita in 1910,liberalii decid ridicarea unui grup statuar la intersectia strazilor Lipscani si Eugeniu Carada.

Acesta era un "mic bust de bronz ridicat pe un soclu incarcat cu basoreliefuri si figuri alegorice",dupa cum ni-l descria in 1938 Grigore Ionescu in lucrarea "Bucuresti,ghid istoric si artistic".
Comanditarii aveau de ales intre statuie si bust,castigatoare fiind varianta bustului acompaniat de alegorii,simboluri si reliefuri.Formula academista a fost agreeata in special de liberalii Vintila Bratianu(ministru de finante) si Constantin Bibicescu(directorul Bancii Nationale).Dezvelirea a fost un eveniment in sine,fiind urmat de o publicitate ridicata la acea vreme.
Din pacate detaliile despre imprejurarile disparitei grupului statuar sunt inexistente. Comunistii nu agreeau ideea pastrarii acesteia intr-un loc atat de vizibil precum Lipscanii.

Bucurestiul îi datoreaza lui Carada unele dintre cele mai semnificative monumente ale sale: statuia lui Mihai Viteazul, cea a lui C.A. Rosetti, monumentul (astazi disparut) al lui Ion C. Bratianu, cel dedicat pompierilor, grupul statuar dedicat fratilor Golesti. Eugeniu Carada s-a implicat financiar în fiecare dintre aceste proiecte, chiar daca nu a fost multumit întotdeauna de rezultat, asa cum s-a întâmplat în cazul statuii lui Mihai Viteazul, sau nu a mai apucat sa-l vada (monumentul Golestilor, la care tinea atât de mult, a fost dezvelit dupa moartea sa).




No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews