Dintr-o perspectiva moderna Hanul Filipescu se afla la intersectia Strada Lipscani si Podul Mogosoaei(Calea Victoriei) vis-a-vis de actualul Magazin Victoria.
Intre hanurile mai mici, dar foarte cautate de negutatori si calatori in secolul al XIX-lea este si Hanul Filipescu. Se gasea in capul str. Lipscani, fosta Ulita Mare din secolul al XVIII-lea, la intretaierea sa cu Podul Mogosoaiei(Calea Victoriei), in stinga cum mergi spre Hanul lui Serban Voda, fata in fata cu casa baronului Meitani in care a locuit generalul Kiseleff intre 1829 si 1834. Hanul Zlatari si Grecilor se aflau pe dreapta.
Locul pe care se afla hanul facea parte dintr-un teren mai mare, pe care postelniceasa Elena Cantacuzino il daduse zestre unei fiice casatorita cu spatarul Pana Filipescu. O parte din loc este mostenit de Constantin biv vel capitan Filipescu, care construtete pe el, dupe 1700, un han mic, de proportii foarte reduse fata de marile hanuri ale lui Serban Voda si Constantin Brincoveanu. Acest han este cunoscut pina dupa 1900 sub numele de Hanul Filipescului, desi la 1713, dupe moartea ziditorului sau, Rada Filipescu sotia sa il vinde lui Iordache, clucerul za arie, cu consimtamintul fiilor sai Grigore si vel spatarul Radu. Cumpararea este intarita de domnul Constantin Brincoveanu, caruia, fiindu-i slujitor credincios, ii da drept "a tinea la han si un hangiu, om strain, ca sa fie de paza hanului, iar de catre domnia mea sa fie in pace si ertat de toate darile cite vor esi peste an aici in oras, de cai de olac si de alte cheltuieli, iar de alte dari sa aiba pace."
Nu cunoastem nimic din trecutul acestui han in tot cursul secolului al XVIII-lea, decit ca o parte din el se afla in stapinirea mainastirii Vacaresti
Din informatiile pe care le gasim in secolul al XIX-lea aflam ca, in toamna anului 1802 cind Tara Romaneasa era ocupata de armate straine $i se astepta venirea noului domn Constantin Ipsilanti, pentru care venise inainte din partea Inaltei Porti, Hasan Papa cu numeroasa lui suita: caimacamii tarii(Golescu, Stirbei, Campineanu si Satineanu in frunte cu Iosif episcopul Argesului), la 14 septembrie dau ordin marelui aga al orasului ca, in termen de doua ore, sa goleasea Hanul Filipescu si hanul ce-l tine Arabagi Papa 'fiindca este trebuinta de grajduri a se pune hatii (caitii) mariei sale, Hasan Papa".
De asemenea, in 1822, consulul prusian Kreuchely- Schwerdtberg aminteste hanul in insemnarile sale. In 1832-1834 o parte din han era tinuta in arenda de catre negutatatorul Dimitrie Hagi Constantin care neplatindu-si la
timp suma imprumutata, i se pune sechestru pe venit de ditre Ciochina tovarasii lui, pentru datoria de 4 422 lei. In 1842, surorile Smaranda si Luxandra arata ca le-au ramas de la raposatul for tata Tinco (Tinciu) bacanu
o pravalie in Hanul Filipescu, de pe Podul Mogopaiei, ce se afra in proprietatea manastirii Vacaresti caruia
ii pltesc o chirie de 35 lei pe an pentru loc. Pravalia, fiind cam darapanata la acea data, fac rugaminte con-
ducerii manastirii sa o repare cu cheltuiala ei, iar ele isi iau angajamentul, in scris, ca dupe moartea lor sa ramina in deplina stapinire a mainastirii "ca sa fie pentru sufletul parintilor raposati".
Hanul Filipescu avea la parter, pe Podul Mogosoaiei si pe ulita Lipscani, 11 pravalii, iar la etaj sase apartamente care depindeau de manastirea Vacaresti. Unul din ele, in a doua juntate a secolului trecut, a fost inchiriat de Ministerul de Interne pentru Serviciul Sanitar. In afara de aceste Incaperi, hanul mai avea o pivnita mare sub cladirea din fata, iar in curte cinci camere, sub care se gaseau doua beciuri, deasemenea un grajd si un Sopron.
Din reclamele publicate in ziarele timpului cunoastem citiva din negustorii care aveau pravalii in Hanul Filipescu, precum s1 comertul pe care-l faceau. Astfel, in 1846, doi asociati aduc la cunostinta "inaltei nobilimi si cinstitului public" ca le-a sosit o mare cantitate de tot felul de marfuri, printre care: pinzsa de Olanda, pinta englezeasea de ata, madapolonuri frantuzesti si percaluri. In 1852 negustorul loan Lupu spune ea are in sa "borviz curat de Borsec, adus de subsemnatul chiar din izvorul lui" si fagaduieste ca va aduce "pe fiecare saptamina altul proaspat, cu pretul cel mai cuviincios. Doritorii pot gasi cu sticla sau cu lada la jos-semnatul in Hanul Filipescului".
Si tot in acel an, un alt negustor, mai priceput in a-si face reclama anunta in felul urmator : 'Spre a preintimpina svonul fals ea" asi voii a ma lasa de negustoria cu haine de Viena ce uneltesc [de care ma ocup] de 11 ani, am onoare a instiinta cu respect prea onorabilul public, ca aceasta nici am facut, nici am cugetat a face. Din contra cea mai mare bagare de seama a mea va fi de a tinea necurmat in magazie [pravalie] lucrurile cele mai noua, dupe moda de la Viena, Paris si Londra. Taman [tocmai] acum primii un mare transport de marfa pentru primavara. Magazinul meu de haine din Viena va sta ca si pna acum sub dirijarea d-lui Fridrich Herfurt pe Podul Mogosoaiei, in Hanul Filipescu, peste drum de casa baronului Meitani". O ultima informatie in legatura cu acest han este de la inceputul anului 1867, cind se anunta in press ca, la 31 ianuarie, se va line licitatie pentru inchirierea unui apartament de la etaj, alcatuit din patru camere.
Intregul han, proprietatea manastirii Vacaresti, in urma legii de secularizare din 1863, a intrat in proprietatea statului care, odata cu celelalte averi secularizate, l-a scos in vinzare in 1871. Pina a se vinde insa, toate Incaperile din han au fost inchiriate la diversi negustori si produceau o chirie anuala de 26 975 lei.
În 1874, pe terenul fostului han se construieste Palatul Dacia(proiect Orascu). In noua cladire construita pe intreg terenul fostului han si-a avut sediul redactia ziarului conservator "Timpul" unde Ion Slavici, Alexandru Ciurcu si Mihail Eminescu au trudit pina noaptea tirziu la munca redactionala.
Citeva notari, din presa vremii, doar pentru diversitate:
1786 Constantin Bacanu este Hangiu
Chiriasi:
Henri Bueg, din chiria práväliilor No. 4 si 5 din hanul Filipescu, pe 1865, lei 3.012.
M. Dâmbovicianu, chiria sopronulul si grajduluI din hanul Filipescu, pe 1865, lei 620.
I. Hönig, chiria apartamentului din hanul Filipescu, pe 1865, lei 2.720.
M. C. Rosca, china unel camere din etagiul de sus al caselor din hanul Filipescu, pe 1865, lei 170.
Eleonora Smidt, china until magazin 0 a unei camere din hanul Filipescu, pe 1866, lei 945.
Henri Ruega, idem a duoë magazine No. 4 si 5 din hanul Filipescu, pe 1866, lei 4.095.
Ion Honig, idem apartamental din curtea hanului Filipescu, pe 1866, lei 1.600.
Moritz Vinckler, china pravaliel No. 6 din hanul Filipescu, pe 1866, lei1.792.
M. C. Rosca, china camerei din etagiul de sus al hanului din casele Filipescu, pe 1866, lei 340.
Ion Honig, china prAvAliei No. 2, hanul Filipescu, pe anul 1867, lei 5.000.
O colectie de fotografii si informatii despre Bucurestiul de altadata. 1800, 1900, interbelic.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Featured post
Casa Meitani
Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...
Popular Posts
-
A. Gh. Ebner și Alfons Ebner doi fotografi despre nu avem prea multe informatii. Familia Ebner se pare că își avea originile în Austria, T...
-
Subiect: 1959 Autor: Le Perioada: 1959 Foto: Azopan Archive Localizare: Palatul Regal C...
-
Subiect: Moritz Benedict Baer Autor: Cornel Dusescu Perioada: 1811-1887 Foto: Moritz Benedict Baer ...
No comments:
Post a Comment