Sunday, 21 July 2019

Spitalul 113 al Societatii Ortodoxe Române din Bucuresti


Subiect: Spitalul 113 Autor: Le Meteque
Perioada: 1917 Foto: Biblioteca digitala nationala
Localizare:Strada  Principatele  Unite,  nr.  63 Contributii:
.

Societatea Ortodoxa Nationala a Femeilor Române (SONFR) a fost o asociatie culturala înfiintata  duminica, 21 mai 1910 la Bucuresti, din initiativa unor reprezentante ale elitei feminine a epocii: Alexandrina Cantacuzino, Zoe Romniceanu. Maria Glogoveanu si Elena Odobescu.
Scopul SONFR era sa dezvolte "cultura si educatiunea copiilor români, din punct de vedere religios si national, asa precum cere interesul patriotic."
Pentru a functiona în legalitate, SONFR a obtinut statut de persoana juridica si morala, un proiect de lege cu acest continut fiind votat de Senat si Camera Deputatilor, promulgat de catre regele Carol I la 2 decembrie 1910 si publicat în Monitorul Oficial nr. 255 din 17 februarie 1911.Functia de conducatoare, de prezidenta generala a SONFR a fost îndeplinita de: Anastasia Gr. Filipescu (1910-1918), Alexandrina Gr. Cantacuzino (1918-1944, cu mici întreruperi), Maria Soare(1944-1945) si Ioana Ralea (1945-1949).
Pe toata perioada existentei sale, Societatea s-a preocupat de:
- înfiintarea de scoli, de diferite profile, scoli primare pentru copii si scoli pentru adulti, licee teoretice si comerciale, scoli profesionale si de industrie casnica, gradinite de copii, cantine, camine si internate scolare.
- organizarea de serbari (Duminica Ortodoxiei, Ziua Mamei), concursuri, expozitii, bazare si loterii, colecte si chete publice cu scop educativ, concerte religioase si de muzica simfonica.
- organizarea de conferinte cu scop moral, religios si national, sustinute din viata stiintifica, politica sau artistica a epocii.
Este impresionanta de asemenea implicare si devotamentul national si uman al membrelor SONFR manifestat în ajutorarea celor raniti si a copiilor nevoiasi sau orfani în perioada celor doua razboaie mondiale. În Bucuresti, de exemplu, Societatea a transformat cladirile sale în spitale, iar membrele sale s-au transformat în infirmiere. De asemenea au ramas memorabile supele populare oferite gratuit bucurestenilor saraci în anii 1916-1918.
Alexandrina Cantacuzino
Unul dintre spitale a fost Spitalul   113, care   a functionat în perioada 23  august/5  septembrie  1916-aprilie 1918, în cladirea  Institutului  de  fete  al  Societatii  Ortodoxe  Nationale  a Femeilor Române din Bucuresti,  strada  Principatele  Unite,  nr.  63.
Directoarea   Spitalului   113 a fost Printesa     Alexandrina     Gr. Cantacuzino  (1876-1944),  nascuta  în  familia  Pallady,  educata  la Paris,  casatorita  cu  politicianul  conservator  Grigore  G. Cantacuzino.


Urmatoarele fotografii apartin unui album unde pe prima pagina este scrisa, cu cerneala neagra, dedicatia Printesei Alexandrina Gr. Cantacuzino catre Domnisoara Panaitescu:
 "Daruiesc acest album Drei. Panaitescu în amintirea muncii depuse în anii de jale 1916-1917 la Spitalul Societatea ortodoxa, amintire scumpa a unei vieti de jertfa petrecuta în acest lacas care a stat în vijelie straja neadormita închinata credintei si Patriei. Pcesa. Alexandrina Gr. Cantacuzino. 29 decembrie 1917"
Albumul are copertele si filele din carton brun. Fotografii pe hârtie cu gelatino-bromura de argint.
 Autorul, P. Ciossa, este mentionat printr-o stampila dreptunghiulara cu cerneala violet, pe coperta 3. Fotografiile sunt lipite pe centrul paginii pe filele 1-10. Vederea generala a Spitalului 113 Diriginta si Personalul de Directie a Spitalului 113 Salonul 64 Salonul 35 Sala de operatie cu Domnul Doctor Cobilovici si ajutoarele sale Sala operatiilor Profesorul B. Cimino în operatie Sala de Electro-mecanoterapie Salonul 60 Sufrageria bolnavilor Personalul de Directie - Ofiterii si ranitii Salonul 69 Tot personalul Spitalului cu bolnavii Tot personalul Spitalului cu bolnavii Capela cu parintele Ionescu D-nii ofiteri cu Administratia Spitalului P. Ciossa.


Cu multumiri Societatea Ortodoxa Nationala a Femeilor Române (SONFR)
si Biblioteca digitala nationala


Personalul de Directie

Salonul 64

Salonul 35

Sala de operatie

Sala de operatie

Profesorul Cimino in operatie

Electromecanoterapie

Salonul 60

Sufrageria

Ofiterii si ranitii

Salonul 69

Personal si bolnavi


Capela si Parintele Ionescu

Ofiteri si administratie






No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews