Tuesday 2 July 2019

Straja Tarii(sau Srajeria)


Subiect: Straja Tarii Autor:Le Meteque
Perioada: 1934-1940 Foto: Diverse
Localizare:Romania Contributii:
.


 In anul 1935 Regele Carol al II-lea, in idea de a combate influenta din ce in ce mai mare a Garzii de Fier asupra tineretului din Romania a creat o organizatie a tineretului numita "Straja Tarii" (sau Srajeria) Membrii organizatiei se numeau "strajeri" sau "strajerite".
 Organizatia folosea drept salut "Salutul Carlist" o forma a salutului roman.
 "Straja Tarii" fost o institutie de stat, deplin autonoma, cu personalitate juridica si patrimoniu propriu.
Creata pentru educatia morala, national-patriotica, sociala si fizica pentru tot tineretul de ambele sexe pentru baieti dela 7-18 ani, iar pentru fete dela 7-21 ani.
 Pe 3 decembrie 1938, Straja Tarii a fost reorganizata, luand sub tutela toate organizatiile de tineret existente, inclusiv cercetasi, devenind supraveghetoarea activitatilor sportive si a tututor celorlalte activitati.
 Desi "pionierii" au fost o copie a acestei organizatii, regimul comunist a cautat sa o reduca in importanta declarind-o ca una dintre principalele cai de manifestare a cultului personalitatii regelui Carol.
 Intr-adevar Regele era adesea citat ca Marele Strajer, dar activitatile de zi cu zi erau duse de conducatorii de fapt ai organizatiei, maiorul Teofil Sidorovici si Nisa Camaratescu.

 Dictatul sau "Crezul" strajerilor era:
"Credinta si munca pentru tara si Rege
Cred în Dumnezeu si în Biserica strabunilor mei;
Cred în Regele tarii, Marele nostru Strajer, Cârmuitorul destinelor Poporului Român;
Cred în munca si jertfa — închinându-mi întreaga mea fiinta pentru ridicarea si propasirea Patriei;
Cred în Straja Tarii — chezasia Unitatii Neamului, Hotarelor si Sufletului Românesc."


 In 1940, când guvernul Statului National Legionar a înlocuit regimul lui Carol al II-lea, dupa criza provocata de Dictatul de la Viena (cedarea nordului Transilvaniei catre Ungaria), organizatia a fost desfiintata si toate bunurile ei au fost preluate de Garda de Fier.

Conform statisticilor din 1939:
Strajeri................................2.961.949
Arcasi.......................................14.118
Soimi........................................12.604
Sportivi.....................................77.880
Asociatia crestina a tinerilor....33.266
Umeiatia ereatinii a ferneilor...14.300
TOTAL.................................3.114.117


Sursa : Directiunea Organizarii, Straja Tarii

Migcarea strajereasca a luat fiinta In baza legii proraulgata la 6 Mai 1934. In baza Decretului-Lege promulgat cu I. D. R. Nr. 3424 din 7 Octomvrie 1937 gi ulterior a Decretului-Lege promulgat cu I. D. R. Nr. 4078 din 3 Decemvrie 1938, institutia s-a reorganizat sub denumirea de "Straja Tarii"
Educatia morala, nagional-patriotica, sociala si fizica, pentru tot tineretul de ambele sexe, pentru baieti dela 7-18 ani (Inclusiv), iar pentru fete dela 7 -21 ani (inclusiv) este obligatorie si incredintata "Strajii Tarii". Acest tineret va fi organizat numai in unitati strajeresti, alte organizatiuni ale tineretului sunt interzise pe teritoriul Rominiei.
"Straja Tarii" este o institutie de Stat deplin autonoma cu personalitate juridica si patrimoniu propriu - reprezentata prin comandantul ei.
Uniunea Federatiilor Sportive din Romania* (U. F. S. R.), cu federatiile si societitile sportive din tara, "Asociatia Arcasilor Romaniei" (A. A. R.), "Asociatia Soimii Carpatilor" (A. S. C.), "Asociatia Crestini a Tinerilor (A. C. T.) si "Asociatia Crestina a Femeilor" (A. C. F.), sunt organizatiuni subordonate "Strajii Tarii".
Comandantul Suprem al "Strajii Tarii" este M. S. Regele, "Marele Strajer al Tarii".
Conducerea efectiva a acestei institutiuni o are comandantul "Strajii Tarii", "Consiliul Superior de Indrumare" al "Strajii Tarii", sub presedintia M. S. Regelui, este format din ministrii si comandantul "Strajii Tarii".
Comitetul permanent al "Strajii Tarii" este campus din trei membri, care formeaza organul consultativ al Comandantului "Strajii Tarii".
"Strajii Tarii" isi pregateste cadrele de conducere a tineretului, prin cele trei centre permanente de initiere strajereasca: Breaza si Sfantul Gheorghe pentru baieti si Predeal pentru fete, si prin centre temporare anuale.


Urmatorul este un citat preluat de la h**ps://ionitas.ro/cercetasi-strajeri-pionieri/
Citat din: Cercetasi, Strajeri, Pionieri
M-a stârnit filmul lui Radu Jude zilele trecute si am realizat cu câta pasiune au copiat comunistii înregimentarea fascistoida. Alaturi, Straja Tarii a lui Carol II si Pionierii lui Ceausescu. Greu de deosebit în alb-negru, difera doar culoarea cravatei si salutul roman devenit ceva mai sovietic. In rest au copiat tot, pâna si modelul de catarama sau snururile colorate de comandant, care nu existau în URSS, aia erau mai austeri si egalitari. Desigur, în detalii se vede imediat ca uniforma Strajii era de calitate mult mai buna, centura era de piele, etc.






Medalii, medalioane si insigne:

Ordinul „Straja tarii” clasa 1a
Pafta „Straja Tarii”
Insigna mare „Straja Tarii”
Inel cravata strajer
Insigna mica, inseriata
Medalia Straja tarii clasa 1a
Medalion „Straja tarii”
Medalion „Straja tarii”

Un set de fotografii ale celebrului fotograf Herbert List luate in tabara de la Dolj in 1938
Preluate de la Magnum Photos
ROMANIA. Dolj County. 1938. Work in the camp is divided and all tools are cleaned and put in order every day. Summer camp of the youth movement Straja Tarii in Dolj in the south western region of Romania. Straja Tarii was a youth organization in the Kingdom of Romania created in 1935 by King Carol II to counter the growing influence the Iron Guard had over the youth of Romania








































No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews