Tuesday 18 June 2019

Monumentul Eroilor Avantul Tarii


Subiect: Eroii Avantul Tarii Autor: Cornel Dusescu,Cristian Bulfon
Perioada: 1944 Foto:
Localizare:
Strada Valter Mărăcineanu 1
Contributii: Ioan Florea
.

Monumentul eroilor Avantul Tarii din piata Walter Maracineanu. Bombardata in 1944.

Cu Multumiri D-lui Cristian Bulfon:
 
"Monumentul ”Avântul Tarii” este realizat de sculptorul Emil Wilhelm Becker împreuna cu arhitectul Arghir Culina si inaugurat în 1921.
Amplasamentul initial a fost pe Calea Grivitei, în imediata apropiere a unor stabilimente militare (Corpul II Armata, Scoala de Artilerie si Geniu, Scoala Militara de Infanterie si Cavalerie), acolo unde acum este Universitatea Nationala de Arte Bucuresti (fostul Institut de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”).
La scurt timp, s-a considerat ca un asemenea monument merita un loc mai reprezentativ, astfel fiind ales cel din fata Ministerului de Razboi, vizavi de Teatrul Liric, din Piata Valter (Walrer) Maracineanu, de lînga Cismigiu.
Teatrul Liric a disparut în bombardamentul german din 24-25 august 1944, iar locul lui a fost construit în anii 60 un bloc de locuinte.
În schimb, cladirea Ministerului de Razboi a supravietuit (acum este în renovare), îndeplinind în timp, si acum, diferite functiuni ministeriale, administrative si organizationale.
Lucrarea este dedicata eroilor români cazuti la datorie în campania din 1913 a celui de-al doilea Razboi Balcanic între Bulgaria pe de o parte si în principal, Grecia si Serbia pe cealalta. De teama aparitiei unei Bulgarii mari si puternice la frontierele ei sudice si la posibilele revendicari teritoriale fata de Dobrogea de Nord obtinuta în 1878, România a intervenit si ea militar împotriva Bulgariei. Turcia nu a stat deoparte si profitând de ocazie, a intrat în razboi pentru a recupera teritoriile pierdute.
Bulgaria a cerut armistitiu, iar razboiul s-a încheiat prin Tratatul de la Bucuresti din 1913.
Întorcându-ne la monument, varianta originala a acestuia  înfatisa trecerea trupelor românesti peste Dunare în Bulgaria, dar basoreliefurile ce prezentau aceste scene au fost distruse de comunisti. De aceea, numele lui Willhelm Becker nu se mai regaseste pe lucrare, iar astazi când se face prezentarea monumentului, momentul evocat este ignorat.
Baza grupului statuar este placata cu travertin de Deva si a fost executata de Antrepriza G.Tomat, un italian friulan extrem de cunoscut în epoca în lumea pietrarilor bucuresteni.
Grupul statuar este turnat în bronz si reprezinta doua personaje alegorice: o femeie ce simbolizeaza Patria si care tine în mâna dreapta un drapel fluturând si un militar român cu arma în mâna dreapta, prezentat în avântul atacului.
La baza grupului se afla un vultur din bronz, cu aripile larg deschise.
Pe fatada monumentului, într-un medalion, se afla inscriptia: „Avântul Tarii”."


 Georges Eneas: "Cristian Bulfon Monumentul Avântul Tarii era amplasat la intersectia Strazii General Gheorghe Anghelescu (apoi Stefan Furtuna, acum Mircea Vulcanescu) cu Calea Grivitei."

 D-na Victoria Dimitriu ne-a ajutat cu fotografii din arhiva familiei, aparute in volumul "Cu doamna Rodica Filip von Becker, despre Bucurestii sculptorului Emil Wilhelm von Becker". editura Vremea. Fotografiile reprezinta mulajele originale din atelierul lui von Becker de pe vremea când lucra la monument.
 
Basorelieful plecării peste Dunăre
Întoarcerea la vatră




Ioan Florea:FB "Monumentul Avantul Tarii a fost amplasat initial, 1925, pe Calea Grivitei in fata Corpului II Armata"



Avântul Țării calea Grivitei

Harta de la sfirsitul anilor 1930
1977




O alta capodopera realizata de Becker este si Mormântul Ostasului Necunoscut din Bucuresti, închinat memoriei celor cazuti în Primul Razboi Mondial si amplasat în Parcul Carol I. Acesta a fost vernisat în anul 1923, în fata Palatului Artelor (care, în acea vreme, gazduia Muzeul Militar).

Medalia „Avântul Tarii”

Avântul Tarii este denumirea unei medalii instituite prin Decretul Regal nr. 6247 din 7 noiembrie 1913,[1] care a fost decernata tuturor militarilor si civililor participanti la Campania din 1913, fiind singura decoratie oficiala dedicata razboiului din 1913.



Monumentul "Avantul Tarii" din Constanta

In anul 1916 pe 3 aprilie a fost inaugutat in Constanta Monumentul „Avântul Tarii” care din pacate a avut o viata scurta fiind vandalizat 1n 1917 la intrarea trupelor bulgaresti in zona.

1 comment:

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews