Tuesday 24 May 2022

Imobilul Societatii Miniere "MICA"


Subiect: Imobilul "MICA"
Autor: Cornel Dusescu
Perioada: 1932-1977
Foto: Diverse
Adresa:Calea Victoriei 61-63
Contributii:
.





Imobilul Societății Miniere MICA (Cofetăria Nestor/Republica)

Imobilul Societății Miniere MICA din București, este probabil o clădire puțin cunoscuta pentru majoritatea bucureștenilor, cel puțin sub acest nume.

Dar, aceasta clădire a adăpostit faimoasa cofetărie Nestor, una dintre cele mai selecte cofetarii ale orașului. In ciuda faptului ca după 1948,  numele a fost schimbat in Cofetăria Republica, nimeni, sau aproape nimeni, nu folosea noul nume si întotdeauna a fost referita sub numele de Nestor.

Imobilul MICA a fost construit pe Calea Victoriei pe locul unde se afla la un moment dat proprietatea familiei Enciulescu. După vechia numerotare aici se afla nr. 77. La începutul anilor 1930 numerotarea a fost modificata si adresa a devenit Calea Victoriei nr. 63. Imobilele se aflau in dreptul străzii D. Crețulescu (fosta Umbrei, viitoare Nicolae Crețulescu) strada care in ziua de astăzi este aproape dispărută.

Tot la aceasta adresa se găsea o sala cunoscuta de expoziții, folosita frecvent de un anume Butulescu pentru a promova talentele locale ("1938 Anuarul Ateneului Roman"). Imobilul MICA se afla aproximativ vis-a-vis de Hotelul Athenee Palace, puțin mai la nord de defuncta strada Pictor Grigorescu(fosta Modei) Pe coltul acestei străzi la nr. 61 a fost construit un imobil de raport proiectat de celebrul arhitect Arghir Culina.  Acest imobil a fost considerat a fi Hotelul Splendid Parc care de fapt se afla pe Str. Știrbei Voda nr. 4. Confuzia a fost perpetuata datorita unei cărți poștale de epoca, care descria acest imobil drept Hotel Splendid Parc La scurt timp după ce acest imobil a fost înălțat a început si construcția Imobilului MICA.Proiectul "MICA" a fost efectuat in doua faze intre 1932 si 1934. Corpul vestic, care era alcătuit aproape in întregime din apartamente de locuit a fost început in 1932. Corpul estic care se afla cu fațada pe Calea Victoriei probabil un an mai târziu. In 1934 imobilul era deja funcțional (Cofetăria Nestor era deschisa in 1934). Acest corp includea in marea majoritate birouri si magazine.

Imobilul includea printre altele si o sala de expoziție, iar la etajul 1 se afla  o sala de reuniuni/spectacole/cinematograf cu 400 de locuri care includea un foaier si un bufet. Deasupra salii de reuniuni a fost instalata o sala spațioasă de gimnastica cu toate anexele necesare.

Etajele 6 si 7 sunt retrase de la aliniere, în conformitate cu regulamentele de construcții in perioada construirii. La etajul 7 se afla  un club care cuprindea un hol de intrare, birouri, o sala de jocuri, o sala de lectura, toalete, oficii, precum si o terasa spre Calea Victoriei.

Datorita faptului ca a fost necesara modificarea planurilor de ansamblu, pentru o mai buna racordare între tronsoane, lucrările nu au fost finalizate pana in 1937.

Primul tronson început in 1931 avea 7 etaje si cuprindea 42 de apartamente cu toate amenitățile necesare: un mic vestibul, un hol/sufragerie, 2-3 camere de dormit, birou, bucătărie, cămară, toaleta, camera de baie, dulapuri în perete. Aceasta parte a imobilului, incorpora si 7 magazine si era deservita de trei scări principale, trei ascensoare principale si alte trei de serviciu.

Al doilea tronson cu privire spre strada avea tot 7 etaje si conținea 140 de birouri cu anexele lor. La parter se aflau magazine. de asemenea include, așa cum am menționat  si o sala de expoziție/prezentare si una de spectacole/cinematograf. Clădirea avea 2 scări si 2 ascensoare. Intre cele doua corpuri de clădire se afla o curte interioara, de 20 x 20 m, în mijlocul căreia se afla un bazin cu fântână înconjurat de peluze de iarba si flori. Aceasta curte interioara era utilizata timpul verii de Cofetarul Jean Nestor drept cofetărie în aer liber.

Ing. Ion Gigurtu, Director General al Societății miniere MICA este menționat a fi unul dintre locatarii(proprietarii)principali ai Imobilului MICA.

"La parterul blocului Mica era prestigioasa cofetărie Nestor care a pierit în urma cutremurului din 1977. Inițial, cofetăria era proprietatea unui anume domn Cocarescu si publicul era format din oameni de afaceri, dar mai ales din boema literara. Se vorbea tare si deseori clienții discutau de la o masa la alta. Era un public mult mai puțin convențional decât cel de la Capsa.  La etaj, cofetăria avea aspectul unei braserii elegante. Era vizitata de domni spilcuiți, cu baston si joben, îmbrăcați pedant, cu batista la buzunarul de la pieptul hainei sau ceasuri elvețiene cu lanț. Aici se serveau café-frappé si mazagran, cu paiul lipit de sticla brumata a sondei, bere nemțească ?i ceheasca, vermut italian și Pernod franțuzesc, coniac indigen, citron pressé si oranjada, după cum își amintesc martorii epocii."

"În ciuda aerului mohorât al noilor clădiri din jur, respectabila cofetărie Nestor, rebotezata „Republicii” rămăsese un templu al prăjiturilor și își păstrase clasa, fiind decorata în stilul cafenelelor franțuzești, cu pereți tapisați cu catifea roșie și mobilier din lemn curbat."

In timpul raidurilor aeriene din 1944, majoritatea imobilelor si hotelurilor din zona suferă pagube majore, unele dintre ele nemaiputând fi salvate. Hotelul Splendid parc este total obliterat, Hotelul Splendid este irecuperabil si demolat mai tarziu pe la mijlocul anilor 1950. Hotelul Athenee Palace este grav avariat dar recuperabil si refăcut in anii următori. Blocul de locuințe al arhitectului Argir Culina este serios avariat dar este reparat in anii următori.

Imobilul MICA a rămas aproape neatins in urma acestor raiduri.  

 Post 1948, in perioada comunista, imobilul devine sediul unor întreprinderi de stat; în perioada celui de-al doilea guvern Chivu Stoica (1957-1961) a fost sediul Ministerului Industriei Bunurilor de Consum (MIBC).

Noul nume de „Cofetăria Republica” pe care noul regim l-a dat faimoasei cofetari, nu a avut prea multa rezonanta cu publicul consumator care in continuare o numea „la Nestor”.

Imobilul MICA a suferit avarii majore în urma seismului din 4 martie 1977. Corpul dinspre Calea Victoriei a fost distrus; corpul vestic a fost in parte recuperabil si după 1980 a fost incorporat în noul complex hotelier București.

Cauzele prăbușirii imobilului MICA au fost analizate si discutate in amănunțime la data prăbușirii. Se pare ca stâlpi de susținere au fost tăiați/înlăturați iar imobilul in sine se găsea într-o stare de "reamenajări". Amănunte se pot găsi in volumul “ Poveștile unui domn din București Dinu Roco” - Victoria Dragu Dimitriu; Ed. Vremea, 2007.

După 1990 o data cu privatizarea, vechiul corp al imobilului MICA a fost demolat fiind înlocuit cu o clădire noua.

1911 Planul orasului
1. Proprietatea Enciulescu din Calea Victoriei nr. 77, unde a fost mai tarziu construit imobilul MICA.
2. Proprietatea Carol Knappe din Calea Victoriei nr. 75, unde a fost mai tarziu construit imobilul de referinta confundat cu Hotel Parc.
3. Hotelul Splendid.
4. Proprietatea din strada Stirbei Voda nr. 4 unde a fost construit Hotel Splendid Parc.
5. Vechia strada Pictor Grigorescu sau Modei, astazi disparuta.
6. Vechiul traseu al strazii Stirbei Voda


1917 "Schimbarea garzii"
Calea Victoriei privind spre nord.
Pe fundal cladirile care vor fi demolate pentru a face loc imobilului MICA.
Cladirea din stanga este vechiul Hotel Splendid.
Pe dreapta Hotelul Athenee Palace cu vechia infatisare.

1927
Calea Victoriei privind spre nord.
Pe fundal cladirile care vor fi demolate pentru a face loc imobilului MICA.
Cladirea impunatoare din stanga este noul renovat Hotel Splendid.
Pe dreapta Hotelul Athenee Palace cu vechia infatisare.

O imagine pentru cunoscătorii vechiului București - Palatul Societății Generala din Calea Victoriei, nr. 100, în construcție - 20 iulie 1929, arh. Nicolae Nenciulescu în colaborare cu arh. Gh. Negoescu.
In anii urmatori cladirile pe care le vedem pe fundal vor fi demolate pentru a face loc imobilului MICA.
Sursa: FB Editura Vremea.

1930 Vedere aeriana, Calea Victoriei.
1. Amplasamentul viitorului Imobil MICA Calea Victoriei 63
2. Amplasamentul viitorului Imobil Calea Victoriei 61
3. Hotel Splendid dupa suprainaltarea din 1925.
4. Hotel Ahtenee Palace


1931-32 Calea Victoriei colț cu Strada General Berthelot (pe dreapta).
Blocul de locuinte construit in 1931-32, arhitect Argir Culina. Aceasta cladire se afla la intersectia dintre Calea Victoriei si defuncta strada Pictor Grigorescu, vis-a-vis de Hotelul Atene Palace.

1934 Anuarul Bucuresti

1936 Imobilul MICA

1938 Anuarul Ateneului Roman

1940 Faţada imobilului

1940 Imobilul MICA-Cofetăria situată la parter

1940 Imobilul MICA-Cofetăria

1940 Imobilul MICA curtea interioară

1940 imobilu MICA faţada Calea Victoriei.

Mașină de gătit de la cofetăria Nestor din anul 1940
 

1943 August
1. Imobil MICA Calea Victoriei 63
2. Imobil arhitect Arghir Culina, Calea Victoriei 61
3. Hotel Athenee Palace.
4. Hotel Splendid.
5. Hotel Splendid Parc.
6. Palatul Regal.
7. Fundatia Carol I.
8. Ateneul Roman.

1944 26 august. Fotografie luata dupa raidurile aeriene germane. Multe din Claririle din zona au fost grav avariate sau distruse.
1. Imobil MICA Calea Victoriei 63
2. Imobil arhitect Arghir Culina, Calea Victoriei 61. Avariat.
3. Hotel Athenee Palace. Avariat.
4. Hotel Splendid. Avariat grav, ulterior demolat.
5. Hotel Splendid Parc. Distrus.
6. Palatul Regal.  Avariat.
7. Fundatia Carol I. Avariata.
8. Ateneul Roman. Avariat.

1944
Hotelul Splendid pe stanga, este irecuperabil si demolat mai tarziu pe la mijlocul anilor 1950. Hotelul Athenee Palace, dreapta este grav avariat dar recuperabil si refăcut in anii următori. Blocul de locuințe al arhitectului Argir Culina, stanga este serios avariat dar este reparat in anii următori. Pe fundal, stanga,imobilul MICA, pare neatins.

1944
In dreapta avem blocul de locuințe al arhitectului Argir Culina si lipit de el o mica parte din imobilul MICA.

1944
Blocul de locuințe al arhitectului Argir Culina si lipit de el o mica parte din imobilul MICA.

1944
Hotelul Splendid pe stanga, este irecuperabil si demolat mai tarziu pe la mijlocul anilor 1950. Hotelul Athenee Palace, dreapta este grav avariat dar recuperabil si refăcut in anii următori. Blocul de locuințe al arhitectului Argir Culina, stanga este serios avariat dar este reparat in anii următori.

1954 Cofetaria Republica (Nestor)

1954 Cofetaria Republica (Nestor)

1956-57
Pe stanga Hotelul Splendid a fost deja demolat.. Hotelul Athenee Palace, dreapta a fost refăcut. Blocul de locuințe al arhitectului Argir Culina, este reparat. Imobilul MICA intre cele doua cladiri.
De remarcat ca strada Stirbei Voda nu era inca deschisa la acea data.

Fotografia de mai sus este un cadru dintr-un film de propaganda sovietic despre Bucuresti. Anul probabil 1958-59.
Cu parere de rau, calitatea nu este prea buna, dar fotografia este deosebita prin faptul ca ne arata o zona a Bucurestiului in parte disparuta.
1. Hotel Atene Palace
2. Aripa Stirbei a Palatului Regal
3. Terenul ramas dupa demolarea Hotelului Splendid Parc(strada Stirbei Voda nr. 4)
4. Terenul ramas dupa demolarea Hotelului Splendid (Calea Victoriei 57)
5. Biserica Calvina(demolata in 1959)
6. Biserica Luterana
7. Imobilul MICA, cu Cofetaria Nestor, prabusit in 1977.
8. Blocul de locuinte construit in 1931-32, arhitect Argir Culina. Aceasta cladire se afla la intersectia dintre Calea Victoriei si defuncta strada Pictor Grigorescu, vis-a-vis de Hotelul Atene Palace. In dreapta(sau stanga) acestei cladiri se afla blocul MICA, cu Cofetaria Nestor. Aceasta cladire a fost descrisa drept Hotel Splendid Parc. Gresit! Arhitectul este singura comunalitate.

1959 Vedere aeriana
1. Imobilul MICA.
2. Imobilul arhitect Argir Culina
3. Noile blocuri de pe stirbei Voda, inca in constructie.
4. Hotel Athenee Palace.

 

1960 Imobilul MICA, faţada cu Cofetaria Republica

1960 Imobilul MICA, faţada cu Cofetaria Republica

1962 Calea Victoriei, parcarea unde s-a construit ulterior aripa noua a Hotelului Athenee Palace.

In spatele Hotelului Athenee Palace, in locul gradinii, era parcare de autocare si loc de plecare in excursii.
Pe fundal cele doua blocuri alaturate, prabusite în 1977: cel de pe colt cu fosta Str. Pictor Grigorescu si fostul bloc MICA, cu cofetaria "Republica" la parter si mezanin (fosta "Nestor")
In dreapta, in afara cadrului, se afla sediul ONT Carpati.


 
1963 Cofetaria Republica

1963 Cofetaria Republica

 

1965

1966 carte telefon Bucuresti

1966

1971 Blocul MICA pe fundal stanga

 
1974
1. Imobil MICA Calea Victoriei 63
2. Imobil arhitect Arghir Culina, Calea Victoriei 61
3. O parte din vechia strada Pictor Grigorescu sau Modei, astazi disparuta.




Mmmmmmmmm!


1980
Hotelul Bucuresti construit dupa prabusirea Imobilului MICA. O parte din tronsonul vestic, care a rezistat cutremurului a fost incorporat in structura hotelului.


2007

2007 di volumul, “ Povestile unui domn din Bucuresti Dinu Roco" - Victoria Dragu Dimitriu


 ~~~~~~~~~~*****~~~~~~~~~~

Urmatoarele fotografii au fost luate dupa cutremurul din 4 martie 1977. 

La cutremurul din 1977 s-au prabusit partial portiuni din imobilul de raport proiectat Arghir Culina.  si din cladirea MICA. Chiar portiunile dinspre Calea Victoriei, care erau invecinate. Portiunile ramase din ambele cladiri au fost inglobate in cladirea noului Hotel Bucuresti, construit pe tot frontul ramas liber pe Calea Victoriei. 


































 


~~~~~~~~~~*****~~~~~~~~~~

Mai jos este o traducere a unui articol apărut in: "Duiliu Marcu, Architecture 1930-1940"

Un articol asemănător a apărut in publicația "Moderne Bauformen" No.1 Janvier, 1943.

 Immeuble de la Societe des Mines D'or "MICA" a Bucarest - Imobilul Societății Miniere "MICA" din București

 Aceasta clădire includea, așa după cum sugerează si titlul, birourile Societății MICA, dar si a altor societati afiliate cu aceasta. De asemenea o parte includea apartamente de închiriat.

Imobilul se afla situat pe Calea Victoriei, in centrul orașului, in apropiere de Palatul Regal.

Clădirea era compusa din doua corpuri principale: prima executata in 1931 si care se compunea din apartamente de locuit, iar cea mai recenta înălțată in 1937 incluzând spatii comerciale si birouri. Cu toate ca cele doua corpuri de clădire au fost executate după planurile aceluiași arhitect, acesta s-a văzut obligat in 1937 sa modifice planul de ansamblu pentru a racorda noua  construcție, cu deschidere spre strada(Calea Victoriei) si alocata pentru birouri, cu prima clădire care avea deschiderea spre curtea interioara.

Clădirea construita in 1931 avea 42 de apartamente fiecare având intre 3 si 5 dormitoare, un mic antreu, o sufragerie, 2-3 dormitoare, un birou, o bucătărie, o cămară, toaleta, sala de baie, dulapuri etc. Existau si camere speciale pentru bone care se aflau la mansarda. In bucătărie erau instalate cuptoare cu gaz iar pardoseala era din gresie precum era si cea din baie, toaleta, holul de intrare si birou. Pereții din bucătărie si baie sunt acoperiți cu faianță. Podeaua in restul încăperilor era acoperită cu parchet din lemn de stejar.

Clădirea se înalta pe șapte etaje. Structura de rezistenta era din beton armat iar pereții din cărămidă, tâmplăria fiind din lemn.

Aceasta parte a imobilului avea incluse șapte magazine si era accesibilă prin trei scări principale, trei ascensoare pentru locatari si trei pentru servicii.

Clădirea construita in 1937 avea o ieșire spre curtea interioara si una spre strada. Avea șase etaje si incorpora 140 de birouri cu toate anexele necesare. La parter se aflau magazine.

Accesul era asigurat de doua ascensoare si doua scări interioare. Locuințele de la parter aveau toate deschidere spre curtea interioara care la rândul ei avea acces la strada printr-un pasaj.

Curtea interioara, cu o suprafață de 20x20 m avea o mica fântâna centrala. O parte din suprafața curții interioare era folosita in timpul verii de către localul cofetăriei.

Aceasta curte/gradina era proiectata in așa fel încât sa păstreze un aer proaspăt, răcoros in timpul verii iar iarna era un adăpost împotriva vanturilor reci din nord. In același timp menținea o liniște plăcută, zgomotele străzii erau aproape inaudibile, aceasta in plin centrul orașului.

La primul etaj in afara de birouri se afla o sala de conferințe cu 400 de locuri. Sala avea si o scena, un foyer si un bufet

Vestiarele se aflau la parter aproape de vestibulul de la intrare.

 Tot la parter de fiecare parte a intrării se afla o cafenea-patiserie si un magazin de mode.

Sub sala de reuniuni de la etajul 1 se afla o sala de gimnastica cu toate anexele necesare. Etajele 6 si 7 sunt puțin retrase de la strada in conformitate cu regulamentele in vigoare. La etajul 7 este amenajat un club cu un mare hol la intrare, birouri, sala de jocuri, sala de lectura, salon de coafura, toalete. Clubul avea o terasa imensa cu vedere spre strada.

Construirea acestui tronson a fost efectuata tot din beton armat(încheieturi, fundații, planșeuri).

Fațada dinspre strada este îmbrăcată in piatra. Vitrinele magazinelor au ramele albe din metal inoxidabil. Ferestrele sunt culisate. Cușca ascensorului este acoperita in marmora de Carrara, iar scările sunt acoperite cu marmora verde de Arni.

Toate instalațiile adiacente sunt invizibile.

 Iluminarea in sala de reuniuni, pe culoare, in sala de consiliu si in biroul directorului general al Societății MICA este indirecta. La fel si in cofetărie. Sala de reuniuni si patiseria au ventilația si încălzirea făcute printr-un sistem modern de aer condiționat.

Instalațiile de aer condiționat au fost executate de către „Maison Sulzer Freres” din București.

Proiectul general a fost încredințat inginerului Emil Prager.

Suprafața totala a construcției la nivelul parterului este de 1800 m2. Volumul total al imobilului este de 56.000 m3.




















 

 ~~~~~~~~~~*****~~~~~~~~~~

Următoarele fotografii se găsesc in Colectia Mihai si Anca Oroveanu.
















~~~~~~~~~~*****~~~~~~~~~~

Următoarele fotografii au aparut probabil intr-o revista despre arhitectura. probabil peioada dupa 1950. Majoritatea fotografiilor sunt preluate dupa  "Duiliu Marcu, Architecture 1930-1940"
















No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews