Thursday, 25 August 2016

Hotel Splendid 1898-1950s

Splendid pe vremuri cel mai mare hotel din bucuresti
 Calea Victoriei Nr. 59 aceasta adresa nu mai exista. Aici se afla cu aproximatie locatia Hotelului Splendid, care la vremea sa a fost cel mai mare, luxos si modern hotel din Bucuresti. Sic Transit Gloria mundi!

Vis-a-vis de casa Niculae Neculescu (Actualul Atene Palace de astazi) se vede Hotelul Splendid ridicat la 1898 pe locul Hotelului Orient. Pana pe la 1850 aici se gasea Hanul Pitesteanului si fiindca hanurile devenisera desuete este transformat si devine Hotel Orient. La parterul hotelului, italianul Francesco Bruzzesi – fost luptator in armata lui Garibaldi, care va fi pentru cativa ani consulul Regatului Italiei la Bucuresti – deschide o cafenea care devine bine cunoscuta in epoca. In 1862 Bruzzesi a asigurat masa pentru domnitorul Cuza aflat la Palatul Cotroceni. Dupa Razboiul de Independenta 1877-78 localul este preluat de dalmatianul Andrei Tripcovici. La Restaurantul Tripcovici isi duce Caragiale personajele schitei “Mici economii …” publicata in 1900

Inaintand spre Piata Palatului Regal vedem Hotelul High-Life alipit de Hotelul Splendid, apoi Hotelul Imperial. Vis-a-vis de hoteluri este Gradina Episcopiei cu Ateneul Roman si Palatul Jockey Club acoperind Fundatia Carol I.

Hotelurile High-Life si Imperial fusesera construite in 1860-1870. Hotelul High-Life, cu arhitectura mai moderna, geometrica, are la baza mai vechiul Hotel Manu provenit din modificarea casei Filipescu. Hotelul Imperial fusese ridicat pe locul caselor lui Costache Cantacuzino si la parterul sau a functionat in anii 1880 Cafeneaua Kubler, frecventata de Eminescu, Vlahuta si Macedonski. Dupa 1900, cafeneaua s-a numit Cafe Imperial.

 Intre 1912-1914 Imobilul cu un singur etaj de vis-a-vis era casa lui Niculae Neculescu,  bogat proprietar din Ramnicu Sarat, care stapanea si alte locuri si case in Bucuresti. In acei ani, aici functiona un mic hotel; pana la 1850 pe locul casei fusese alta constructie – Hanul lui Ivanciu Gherasi.
Intre 1912-1914 pe locul casei Neculescu, langa Gradina Episcopiei, se va construi hotelul Athenee Palace, dupa proiectul lui Theophile Bradeau. In fotografia din 1914 casa isi traieste probabil ultimele momente.

 In perioada 1925-27 Hotelul Splendid a fost total transformat devenind una din cladirile moderniste ale arhitectului Arghir CULINA. Pina la construirea hotelului Ambasador a fost considerat cel mai mare si luxos hotel al Bucurestilor.

La inceputul anilor 40' toata zona din jurul Palatului a fost reamenajata (demolata) pentru extinderea Palatului Regal si latirea Caii Victoriei. Astfel Hotelul High-Life alipit de Hotelul Splendid, apoi Hotelul Imperial au fost demolate. Aripa denord a Palatului a fost construita pina in zidul Hotelului Splendid. Strada Stirbei Voda care incepea in prelungirea strazii Franklin a fost inchisa de zidul Palatului. Deabea in 1959-60 Str. Stirbei Voda a fost redeschisa pe o noua ruta prin demolarea Hotelului Splendid si a caselor din spate care includeau Biserica Calvina.

Nu am gasit nici un document specific cu data demolarii Hotelului dar probabil este la sfirsitul anilor 50'.1870 hotel Splendid Hotel Manu


1878 Calea Victorie în dreptul Grădinii Episcopiei


Hotel Splendid este cladirea de pe partea stinga la 1898. Pe partea dreapta a strazii pe colt se va construii Hotelul Athene Palace.


1906 calauza Beldiman


1910 hotel splendid

1910


19121912 Hotel Splendid1912-1914 Imobilul cu un singur etaj din dreapta era casa lui Niculae Neculescu,  bogat proprietar din Ramnicu Sarat, care stapanea si alte locuri si case in Bucuresti. In acei ani, aici functiona un mic hotel; pana la 1850 pe locul casei fusese alta constructie – Hanul lui Ivanciu Gherasi.
Intre 1912-1914 pe locul casei Neculescu, langa Gradina Episcopiei, se va construi hotelul Athenee Palace, dupa proiectul lui Theophile Bradeau. In fotografie casa isi traieste probabil ultimele momente.
1913 Hotel MANU & Jockey Club1915 Hotel MANU

1916

1918

1918 Hotel Athenee Palace
1918 Hotel Splendid, Hotel MANU, Hotel HIGH Life
1920 Imperial Hotel in fata; Hotel Splendid pe fundal
1922
1925 Hotel Splendid si Athenee Palace
Hotel Splendid 1925 si Casele de pe locul unde se află azi Hotelul Bucureşti de astazi1925 Hotel Splendid
1925 Hotel Splendid1927 Hotel ATHENEE Palace si Splendid

1927 Hotel ATHENEE Palace
1927 Hotel SPLENDID new & Athenee Palace

1927
1929
1929 Vedere Aeriana
1932 Pe fundal apare Hotel Splendid Parc1930 VEDERE AERIANA CALEA VICTORIEI. Cladirea din dreapta este Atene Palace in forma Veche
19331941 Set de fotografii luate de pe un balcon la Hotel Splendid

1944 15 April  Hotel Splendid Athenee Palace dupa bombardament
1944 15 April  Hotel Splendid, Parc si Athenee Palace dupa bombardament
More of the same
1944 dupa bombardament. Pe stinga hotelului se poate observa structura de rezistenta a aripii de nord a Palatului Regal afectat de bombe


1955 Fotografie din fata Ateneului; se poate observa spatiul gol in stinga. In zare cupola Bisericii Calvine. Str. Stirbei Voda nu fusese inca reamenajata(pina la 1960)1960
1934 harta Bucuresti. Se poate observa Str. Stirbei Voda care se continua din Str. FranklinHotelul Splendid Parc

Situat aproximativ pe Calea Victoriei Nr.63 pe colt cu defuncta strada Pictor Grigorescu
Hotelul Splendid Parc era una din cladirile moderniste ale arhitectului Arghir CULINA, amplasate pe Calea Victoriei, vis-a-vis de Hotelul Athénée Palace. Acesta a fost construit alaturi de hotelul Splendid, unul din cele mai importante hoteluri ale Bucurestiului interbelic, proiectat tot de Arghir CULINA.
Fotograful Willy Pragher surprinde hotelul modernist de pe terasa Hotelului Athénée Palace si din fata Atheneului Român, dupa bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Fotografiile se gasesc în Landesarchiv Baden Württemberg.
Se distingea înca foarte bine volumul îngust, zvelt orientat spre Hotelul Athénée Palace, temperat de orizontalele moderniste ale parapetilor si registrele umbrite ale ferestrelor dintre acestia. Ultimul nivel forma un registru separat, retragând usor planul fatadei, si, mai ales, utilizând goluri cu arc în plincintru, modelate în rigoarea modernismului. În dreapta Hotelului se pot distinge primele doua travei ale cladirii Mica, semnate de Duiliu Marcu, cazuta la cutremurul din 1977.
A avut avarii minore la bombardamentele aliate din 1944, dar guvernul la putere a considerat cladirea nesalvabila. A mai rezistat nedemolata pina la inceputul anilor '60.

 12 Octombrie 2018


Afliind amanunte noi fac o mica rectificare. Hotelul Splendid Parc a rezistat pina la cutremurul din 1977 cind a cazut impreuna cu Blocul MICA, pe locul lor constuindu-se actualul Hotel (Bucuresti)

Cu multumiri D-lor Alexandru Sorin si Belkine Gabriel


"Alexandru Sorin Hotel Splendid Parc a fost construit si detinut de acelasi proprietar al Hotelului Splendid aflat mai jos pe Calea Victoriei in anii 30. Cel mai probabil era cunoscut in anii aceia ca extinderea Palatului Regal si sistematizarea cladirilor din zona Pietei Palatului aveau sa includa demolarea hotelului Splendid. Probabil ca proprietarul nu dorea sa piarda afacerea. Blocul in sine facea parte dintr-un proiect unitar, foarte bine gandit si construit in stil modernist, compus din acest bloc, blocul Mica/Nestor, blocul Generala si Athenee Palace in a doua varianta, cea pe care o vedem si astazi. Doar ultimele doua au supravietuit pana astazi si toate patru se armonizau cu noua fatada a Palatului si cu nerealizatul proiect al noului palat al Fundatiilor Regale. In poza este blocul cel mai inalt, cel cu foisor. Era lipit de blocul Nestor si exista o fotografie cu acest bloc dupa demolarea in anul 1955 a hotelului Splendid si dupa realizarea largirii strazii Stirbey, inainte de construirea blocului comunist care se si vede in poza. Splendid Parc a fost sediul Marelui Stat Major al armatei germane in Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Grav avariat in 1944 nu a fost decat cosmetizat iar rezultatul a fost dezastrul din '77. Hotelul era lipit de blocul Nestor. Probabil ca si asta a contribuit la prabusire."

"Belkine Gabriel in orice caz se vede bine in foto ca la cutremur cade blocul care era in anii 30-40 Hotel Splendid Parc, blocul Mica fiind urmatorul pe Calea Victoriei"

O fotografie luata la citva timp de la Moartea lui Gheorghiu dej deci dupa 1965.

Fotografie luata in 1977. Se poate vedea ruina Hotelului Splendid Parc. Multumiri Belkine Gabriel

 
1931 Hotel Splendid Parc; partea stinga a planului

1932 Noul Construit Hotel Splendid Parc


1938 Hotelul si gradina Splendid Parc, Arhitect A. Culina


1936 Blocul Nestor si lipit de el in spate Hotel Splendid Parc
1958 Splendid Parc1960 Sala palatului, Stirbei Voda Pe fundal centru se poate vedea Hotelul Splendid Parc

1960 Stirbei Voda este deschisa in constructie Pe fundal centru se pot inca vedea molozul in urma darimariii Hotelului Splendid. Splendid Parc inca in picioare. Fotografia este luata cam din dreptul fostei Biserici Calvine, demolata cu acest prilej.
1965 Piata Palatului. Pare sa fie ultima instanta a hotelului Splendid Parc pe extrema dreapta a imaginii in fata hotelului Atene Palace. Se mai vad urmele Strazii Pictor Grigorescu intre Hotel Parc si blocul comunist.

Sic Transit Gloria Mundi!


.......Mai multe fotografii ale zonei, fara ordine specifica....
Hotelul Splendid se gasea pe actualul traseu al Str Stirbei Voda in locul unde intalneste Calea Victoriei, iar Hotelurile High-Life si Imperial pe locul actualei aripi nordice a Palatului Regal.

1 – Athenee Palace,
2 – Hotel Splendid,
3 – Hotel High Life,
4 – Hotel Imperial,
5 – Palatul Regal,
6 – Banca Danubiana,
7 – Fundatia Carol,
8 – Palatul Jockey Club.Featured post

Frédéric Damé - Bucurestiul pe la 1906

...

Popular Posts

Total Pageviews