Thursday, 1 September 2016

Biserici Disparute din zona Palatului Regal

Pina in anii 50' cu aproximatie au existat patru biserici in zona din spatele Palatului Regal. Unele au fost demolate "din necesitate" fiind prea darapanate ca sa merite a fii reparate, altele precum Biserica Calvina a fost demolata pentru a face loc Noului segment din Stirbei Voda si blocurilor comuniste.

1871 Centrul orasului BucurestiBiserici Disparute:
1.Biserica Brezoianu
2.Biserica Sf.Ionica
3.Biserica Stejarul
4.Biserica Calvina

Biserici inca in existenta:
5.Biserica Luterana
6.Biserica Cretulescu


Prima Imagine este o vedere a zonei in 1918. A doua in 2016

1.Biserica Brezoianu


Rit ortodox. Demolata în 1959.

Pâna în 1959 credinciosii din zona strazii Brezoianu si a pietei Valter Maracineanu se puteau închina în frumosul lacas de cult ridicat la 1710 de Manaila Maracineanu si Serban Bujoreanu, pe locul daruit de Petrasco Brezoianu, boieri apropiati ai domnitorului Constantin Brâncoveanu. Construita din piatra si caramida, în forma de nava, cu turle pe naos si pronaos si cu hramul Sfintei Treimi, biserica a fost pictata la 1900. A fost refacuta dupa cutremurul din 1940 si bombardamentele din 1944, pe când slujea învatatul preot Constantin Dron, dupa cum se poate vedea în fotografiile de epoca. Reamenajarea arhitectonica de la sfârsitul anilor '50, din fata Salii Palatului, a supus biserica la nedreapta decizie a autoritatilor comuniste de a o demola.

Biserica parohiei Mihai Bravu din Bucuresti s-a ridicat din temelie între anii 1948- 1968 întru cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva. Lucrarile de construire s-au executat beneficiind de pretiosul inventar primit de la biserica Brezoianu, demolata de comunisti.

Dupa câte stim Biserica Brezoianu a fost prima biserica din Bucuresti demolata de regimul comunist.
====

1856 - De pe Teatrul Mare, strada Stirbei Voda, biserica Brezoianu, stanga Cismigiu, casele Ghica, devenite Teatrul Liric, apoi Opera

 
1939 Biserica Brezoianu


1939 Biserica „Sf. Troiţă” Brezoianu din Bucureşti

1940 Catapeteasma bisericii Brezoianu


1941 biserica Brezoianu pe fundal in dreapta jos fata de biserica Cretulescu.1941 Zona Palatului Regal fotografiata dintr-un avion german


1944 Biserica Brezoianu dupa bombardament


2.BISERICA SF. IONICA


Rit ortodox. Demolata dupa 1938 pentru largirea curtii Palatului Regal.

Imediat ce se termina Hanul Cretulescu (Kretzulescu), la stânga, era o strada îngusta numita Sfântul Ionica, dupa numele bisericii care se afla pe ea. Biserica a fost deschisa, conform spuselor lui Gheorghe Crutzescu, „pe la 1854, pe locul unei piete ce se afla în spatele hanului” (hanul Kretzulescu).

În anul 1939, în urma lucrarilor efectuate pentru extinderea curtii Palatului Regal, atât Biserica Sfântul Ionica cât si Hanul Cretulescu, au fost demolate, iar strada a disparut.
====

1847 Zona Pasajului Român Sf. Ionica situata dreapta sus

 1856 - De pe Teatrul Mare, biserica Lutherana, biserica Sf. Ionica jos

1871 De remarcat Strad Sf. Ionica pornea din Calea Victoriei prin spatele palatului, traversa Str Ion Cimpineanu cam pelinga blocul "turn' si mergea prin spatele Teatrului.

E greu de crezut ca pe locul blocurilor de azi din curba strazii Ion Campineanu se aflau aceste case si o biserica. Fotografie de pe la 1932. Interesant de observat strada ce trecea prin spatele Teatrului - str. Sf. Ionica3.Biserica Stejarului


Rit ortodox. Ridicata în 1763, demolata în 1959.

Situata practic peste drum de Casa Alba, locuinta Regelui (bombardata în 1944)
Strada Imperiala ajungea in Strada Palatului (disparuta si ea), care trecea între grajdurile regale si Biserica Stejarului ce se afla pe Aleea Palatului nr. 2.
Gheorghe Crutzescu marturisea ca biserica era cunoscuta din documentele de la sfârsitul secolului XVII ca o constructie ridicata mai intai din lemn de Maxim Arhiereul, Grigore si Grajdana iar din 1763 a fost construita din zid (caramizi) de Tanase Capitan, Stana si Stanciu Brutaru.

Biserica a fost avariata de cutremurul din 1838, A stat asa, stricata, o jumatate de veac, desi se invecina cu parcul Palatului!
E greu de crezut ca atat Cuza, cat si Carol I sa nu-i fi mustrat pe mai marii Comunei pentru aceasta neglijenta, dar nu au fost bani. Cand Regele a reconstruit Palatul si a reamenajat gradina, i-a cerut marelui arhitect Paul Gottereau sa aiba in vedere si venerabila biserica Stejarul.
Restaurarea ei s-a petrecut la sfarsitul lucrarilor care se intinsesera de-a lungul unui deceniu. Deci biserica a mai avut doi ctitori: Carol I si Regina Elisabeta.
Scapata ca prin minune de efectul bombelor germane, a fost rasa de pe surpafata pamantului de stapanirea bolsevica in anul 1959, cu toata opozitia Prea Fericitului Justinian. Nu e lipsit de interes faptul ca biserica avea hramul "Inaltarea Sfintei Cruci". Fara indoiala ca gestul bolsevicilor a avut si o incarcatura simbolica, sub pretextul eliberarii locului pentru construirea Salii Palatului.
====
 

1856 - De pe Teatrul Mare, biserica Lutherana, biserica Sf. Ionica jos,

 1937

1939 1941 Zona Palatului Regal fotografiata dintr-un avion german

1958-59 Pe stinga se mai pot vedea Biserica Stejarul si Calvina, iar in spate pe fundal Sf. Iosif.


4.BISERICA CALVINA


Rit calvin. Foarte similara cu biserica Luterana (de rit evanghelic), de pe strada cu acelasi nume. Demolata în 1959.

Construita pe la 1850 initial din lemn; biserica de lemn este darâmata, iar pe 25 martie 1863, doamna Elena Cuza, în prezenta consului austriac si a comunitatii maghiare, pune piatra de temelie a noii biserici. Este demolata la 1959 de regimul comunist.

 
1856

 1927


1. Hotel Athenee Palace,
2. Hotel Splendid,
3. Hotel High Life(Hotel MANU),
4. Hotel Imperial,
5. Palatul Regal,
6. Banca Danubiana,
7. Fundatia Carol (BCU),
8. Palatul Jockey Club


Singura fotografie a bisericii probabil pe la 1890s

1955 Fotografie din fata Ateneului; se poate observa spatiul gol in stinga. In zare cupola Bisericii Luterane. Str. Stirbei Voda nu fusese inca reamenajata(pina la 1960)
Sfirsitul anilor '50; pe fundal se vede turla bisericii Luterane


January 18th 2018 - Citeva fotografii pe care le-am descoperit mai recent

Biserica Brezoianu aprox 1933. Intrarea in biserica se afla chiar pe Strada Brezoianu. Spatele bisericii cu turla rotunda se vedea bine din directia Palatului Regal.
Biserica Calvina aprox 1933. O fotografie foarte rara.

Featured post

Frédéric Damé - Bucurestiul pe la 1906

...

Popular Posts

Total Pageviews