Wednesday, 24 May 2017

Intrarea Romaniei In Primul Razboi Mondial 1916

Recent, am descoperit un articol arhivat, aparut in "New York Times" pe Septembrie 7, 1916 intitulat "Intrarea Romaniei In razboiul Mondial".
Articolul mi-a dat o senzatie de euforie, nu am alt cuvint la indemina. Mi-am dat seama o data in plus ca descrierile regimului comunist despre perioada regalitatii in prima jumatate a secolului erau pura propaganda si nu reprezentau adevarata situatie. Este adevarat era multa saracie. Dar unde nu este. Chiar si astazi daca urmaresti un documentar despre Detroit o sa vezi un oras in pragul falimentului, cu cartiere intregi "depopulate", case abandonate, saracie...
Dar divagez. Romania si mai ales Bucurestiul la inceput de secol era privit cu admiratie de ziarele straine se pare.
Dar sa trecem la fapte. Va avertizez sint citeva cuvinte care si-au schimbat intelesul in ultima suta de ani. Unul dintre ele "GAY" nu are intelesul pe care il stiti decit de 20 si ceva de ani incoace. Adevaratul inteles este "vesel", "petrecaret", "bine dispus", primitor"...etc. Articolul se refara la populatia Bucurestilor ca fiind "gay" in multe ocazii.

Deci "Here we go":


RUMANIA'S ENTRY INTO THE WORLD WAR
The New York Times
Mid-Week Pictorial
Vol. IV, No. 1, Thursday September 7, 1916


QUEEN MARIA AND KING FERDINAND OF RUMANIA
The Fifteenth Nation To Enter the Great European War

============================================================
RUMANIA—ITS AIMS AND AMBITIONS
Some Facts About the Nation That Has Become the Fifteenth Participant in the European War
By Charles Johnson

KING FERDINAND OF RUMANIA REVIEWING SIEGE ARTILLERY AT A RECENT CELEBRATION IN BUCHAREST"BUCURESTI orasul "veseliei" a devenit un mormint al vechiului Bucuresti", spune un recent mesaj prin cablu , iar ambele epitete sunt admirabil alese. Bucurestiul, pe un fluviu afluent al Dunării, este un oras impresionant de 350.000 de locuitori, aproximativ egal cu Washington, D.C., sau cu New Orleans. si are elemente din ambele; Cu Washingtonul, atmosfera sa de diplomatie, de actiuni legislative, fiecare cu o societate marcată; Cu New Orleans, traditia aristocratică, afinitătile sale franceze, obiceiul de a fi "vesel" si de o mare hospitalitate. Dar afinitatile cu Franta "vesela"(serbarile galante) a celui de-al treilea Imperiu, nu cu Franta "constipata" de astăzi. Sau cel puti asa a fost Bucurestiul până la evenimentele tulburatoare din ultimele saptamiini care l-au transformat într-un mormânt. In joc nu este nimic mai putin decât viata viitoare a natiunii, cu posibilitatea ca ea să crească brusc într-o natiune mult mai mare, actiune care ar transforma complet viata poporului român .(Unirea Romaniei)

Pentru ca România de astăzi nu este decât o tară mutilată, fragmentul adevăratei Românii, spre care inima tuturor copiilor ei jinduiesc. Dintre cele sase regiuni ale României, doar două, Tara Românească si Moldova, sunt încă încorporate în Regatul României. Aceste două principate, care si-au avut viata separată în Evul Mediu, au fost unite abia în 1859, prin ciudătenia si simplitatea de a alege acelasi print pentru ambele. Alexandru Ioan Couza, persoana care a unit cele două regiuni era un patriot, dar din nefericire, a avut pasiunile unui libertin si, după sapte ani, si-a pierdut tronul, aderând la clubul împăratilor în exil de pe Malurile Senei.
Cele două principate, unite sub coroana românească, sub conducerea unui Hohenzollern catolic (Ferdinand I, un bărbat de 51 de ani, un văr de regele Carol) au, cu o suprafață de 50.000 de mile pătrate, ca Anglia), o populatie de peste 7.000.000 (egală cu cea a Angliei acum 120 de ani). Dintre acestea, 6.000.000 sunt români prin rasă si vorbire; Dar există 5 000 000 de români - aproape tot atit de  multi - în teritorii situate imediat în jurul granitelor regatului actual; Si este dorinta intima a fiecărui român, fie în interiorul tarii sau dincolo de frontiera actuală, ca tara sa fie intregita.

GENERAL AVERESCU, Commander of Rumania's Armies
CROWN PRINCE CAROL,  Who will go to the front with the armies.

RUMANIAN SOLDIERS IN THE STREETS OF BUCHAREST

A GROUP OF RUMANIAN OFFICERS AT AN ARMY POST

RUMANIA, SHOWING HOW HER BORDERS BEAR ON THE SITUATION OF BULGARIA AND AUSTRIA HUNGARY

O mare parte din cel mai mare fragment al "României neunite" este partea care acum apartine Ungariei - estul Transilvaniei, un platou foarte fertil al Carpatilor si una dintre putinele părti ale Europei care produc aur; A fost ruptă de natiunea română în marele val de cucerire mongolă când Huni, Magyari, Tartari au inundat succesiv Europa Centrală si de Est în zborurile distructive ca roiurile de lăcuste. În zilele romane imperiale, Transilvania era atât de mult o parte integrala a României, încât drumurile romane sint încă usor de urmărit pe harta si arata integrarea celor trei provincii peste Carpati; asta pe vremea cind sediul legiunilor romane se afla la Apulum - acum  redenumit Karlsburg, în sud-vestul Transilvaniei. Numai în secolul al unsprezecelea această regiune a ajuns definitiv sub jugul maghiar.

Este vehiculat dar nu foarte credibil - că românii supusi Ungariei au fost mult mai prost tratati decât fratii lor din Bukowina, "pământul de fag", care era direct sub coroana austriacă. În momentul în care, sub conducerea lui Louis Kossuth, se luptau pentru propria lor libertate, pentru propriul lor ideal national, maghiarii intentionau să marginalizeze populatia românească din Transilvania. Această provincie urma să fie reprezentată la Budapesta de către saizeci si nouă de deputati, care erau, totusi, fie maghiari, fie germani, cu nici un român printre ei, desi acestea erau două treimi din populatia transilvăneană, în timp ce maghiarii erau Un sfert, cu germanii mai putin de o zecime. Adevărul este că 10.000.000 de maghiari din Ungaria încearcă să mentină în serbism un număr egal de rase "inferioare", dintre care 3.000.000 sunt români. Maghiarii sunt doar despotici în vointă si actionează la fel ca Habsburgii însisi; Iar România este dornică să remedieze acest lucru.

RUMANIAN INFANTRY ON THE FRONTIER DURING RUMANIA'S NEUTRALITY

THE ROYAL SUMMER PALACE OF PELESCH AT SINAI, IN THE TAUNUS MOUNTAINS


TWO INTERIOR VIEWS OF THE LUXURIOUS RUMANIAN SUMMER PALACE OF PELESCH

PRINCESS ELIZABETH OF RUMANIA
In peasant costume
THE CROWN PRINCE CAROL As an officer of the Royal Guard
PRINCESS MARIA AND PRINCE NICHOLAS
Playing as peasants in the royal park, Bucharest 

Cel de-al doilea fragment al "României neunite" este Bukowina, imediat la nord de Transilvania. Acest pământ de fagi, la poalele Carpatilor, a fost mult mai continuu o parte din domeniul românesc decât Transilvania. Într-adevăr, numai în 1777 Austria a obtinut de la sultanul Turciei (conducatorul de facto al principatelor române) cedarea acestei, una dintre cele mai bogate regiuni ale Moldovei, atât în resurse, cât si în traditii; Pentru că era aici, la Sucheava, pe un afluent al Siretului, că vechii printi moldoveni îsi aveau metropola, în timp ce în mănăstirea antică a Putnei le-au fost asezate oasele.

Aceste două părti ale "României exilate" sunt supuse Ungariei si, respectiv, Austriei, una guvernata de Budapesta, iar cealalta de la Viena.
Cel de-al treilea fragment, Basarabia, numita asa de la vechii printi Bassa-Rab din Moldova - este în prezent o parte a Imperiului Rus. Regiunea dintre Nistru (care era granita rusă la începutul secolului al XIX-lea) si Prut (marele afluent al Dunării, pe care se află Czernowitz, capitala Bukowinei, pe care Brusiloff si Pflanzer le-au pus recent pe hartă, ) A fost cedată de către Turcia Rusiei după războiul din 1812, pe care Byron "la descris" în "Don Juan", ducindu-si eroul prin bătăliile sale. În 1856, după înfrângerea ei în războiul din Crimeea, Rusia a dat înapoi Basarabia Turciei, sub presiunea Angliei si a Frantei.

Trei ani mai târziu, după cum am văzut, cele două principate, Tara Româneasca si Moldova s-au unit pentru a forma România modernă, idealul national românesc fiind astfel stimulat foarte mult. Dar după războiul ruso-turc din 1877-1878, în care armatele românesti, sub printul Carol, au luptat atât de gallant pe lîngă rusi, partea sud-vestică a Basarabiei a fost dată încă o dată Rusiei si României un token foarte necorespunzător , Delta Dunării, numită Dubruja. Dar există mai mult de un milion de români pe teritoriul pe care Rusia la primit si nu va exista o relatie cordială cu Rusia înainte ca acestea să fie din nou sub Guvernul National Român.QUEEN MARIA in a costume worn at  a court function before the ascension of her husband to the throne.
QUEEN MARIA OF RUMANIA, with Crown Prince Carol and Nicholas, all in national costume.
QUEEN MARIA, as shown in her most recent photograph, wearing the uniform of  the Rumanian Red Cross.


RUMANIA'S WOMEN ARE NOTED FOR THEIR BEAUTY

THE NATIONAL BANK OF RUMANIA, IN BUCHAREST

THE LATE CARMEN SYLVA,
Poet and wife of the late King Carol I

THRONE ROOM OF THE PALACE AT BUCHAREST

RUMANIAN PEASANTS, WHO ARE NATIVES OF TRANSYLVANIA, UNDER GUARD

IN SYLVAN RUMANIA—PICTURESQUE TYPES OF PEASANTS

THE LATE KING CAROL I,
Called founder of modern Rumania

THE MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS IN BUCHAREST
A FAMILY OF RUMANIAN PEASANTS AT HOME, IN THE DANUBE COUNTRY

A STREET IN BUCHAREST, THE CAPITAL

Există colonii românesti (detasate), la sud de Dunăre, în Bulgaria, Serbia, Macedonia, asa-numitele Vlacii sau Wallachii - în cea mai mare parte păstori din zonele muntoase; Dar este dificil de imaginat cum atiti oameni pot fii repatriati; poate nici mai mult nici mai putin decit o migratie in masa. Si, într-adevăr, pentru a linisti spititele in Balcanii, este nevoie de un sistem de schimb de en-gros.

Astfel, oamenii din București au motive întemeiate să fie suparati, tristi în fața acestei mari probleme; Ei s-au alăturat acum aliatilor, iar dacă aliatii vor câstiga, România îsi va recâstiga ambele regiuni în Austria-Ungaria; si se vorbeste că Rusia a promis ca iapoiaza României Basarabia.


Featured post

Frédéric Damé - Bucurestiul pe la 1906

...

Popular Posts

Total Pageviews