Wednesday, 5 July 2017

Statuia Alergatorii
 • V.1*
 • Numele Original - "Au but!" (To the Goal) "Linia de sosire, Tinta"

  "Alergatorii" lui Alfred Boucher (1850-1934) Au fost un fel de Jolly Jocker al prostiei comuniste. Se pare ca au fost mutati de citeva ori, in diferite locatii din Bucuresti, doar pentru a epata si a da o credibilitate unor noi constructii comuniste. Este doar o presupunere a mea dar urmarind statuia in timp si spatiu face sens. La un moment dat statuia a aparut in fata Ateneului prin 1960-70 apoi a disparut lasind loc lui Eminescu.
  Alfred Boucher


  Alfred Boucher (1850-1934) a fost sculptor, prieten al lui Auguste Rodin si profesor al artistei Camille Claudel, fondator al centrului artistic La Ruche din Paris.

  Versiunea în gips a lucrarii Alergatorii a primit premiul I la salonul din 1886.
  Grupul statuar din bronz, înfatiseaza trei tineri în plina alergare, toti trei cu bratul drept întins înainte într-un gest care sugereaza efortul de a prinde, de a atinge ceva.
  Cele trei figuri ale alergatorilor au avut un singur model, prietenul artistului, exploratorul Gabriel Bonvalot.
  Sculptorul a primit o comanda de stat pentru un bronz în marime naturala, care a fost asezat în gradina Luxembourg, unde a ramas pâna la ocupatia germana, în timpul careia a fost topit.
  Au fost turnate mai multe exemplare ale lucrarii, în trei marimi, în turnatoria Siot-Decauville din Paris.
  Turnatoria executa în mod uzual reductia sau marirea mecanica a dimensiunilor sculpturilor, dupa procedeul tehnic inventat de Achille Colas (pantograful tridimensional), ceea ce permitea multiplicarea versiunilor unei sculpturi în diferite dimensiuni.
  Procedeul de copiere se executa în mai multe turnatorii de arta, numite „turnatorii de editie”.
  Turnarea se facea prin mijloace artizanale, permitând o mare finete în copierea originalului.
  Bronzurile „editate” sunt marcate cu marca turnatoriei de arta si, de obicei, cu initialele sau cu numele întreg al artistului; tirajele sunt limitate si numerotate.

  În Bucuresti se cunosc doua versiuni ale Alergatorilor, prima asezata pe Calea Victoriei, cealalta, de marime redusa, în curtea hotelului Triumf de pe Soseaua Kiseleff.

  Statuia de pe Calea Victoriei, alergatorii de A. Boucher este datata 1913.

  Istoria statuii cel putin a copiei din Bucuresti nu este foarte bine cunoscuta. Din nou speculez. Prima aparitie a statuii a fost prin 1915 in incinta Muzeului Simu. Locatia face sens. Simu era un avid colectionar de arta si avea o avere imensa, greu de inchipuit chiar si in ziua de astazi.
  Urmatoarea aparitie a statuii a fost in fata Ateneului Roman prin anii '40
  In perioada comunista a fost in continuare la poalele Ateneului. Dar de aici incepe in anii'50 o calatorie cel putin ciudata.
  La inceputul anilor '50 dupa construirea Stadionului Dinamo in 1951-52 a rezidat in fata intrarii acestuia pe Sos. Stefan cel Mare, pentru un timp.
  Prin 1960 la terminarea constructiei blocului din Calea Victoriei Nr.152 a fost relocata in spatiul verde din fata cladirii nou construite.

  Statuia a mai facut citeva calatorii neplanificate in anii'60. In anumite fotografii ale epocii apare si dispare din fata Ateneului pina in 1970 data la care se intoarce permanent pe Calea Victoriei 152.

  Din Punct de vedere monetar statuia nu valoreaza asa de mult: Intre 6 si 10,000 de Euros. Valoarea istorica si culturala este pe de alta parte este nepretuita. Poate se gaseste cineva care sa o scoata din ploaie si sa o apere de rugina. Majoritatea surorilor ei au rezidenta in colectii private sau muzee (Numai In Romania)

  Nu am prea multe informatii despre a doua varianta de marime redusa, din curtea hotelului Triumf de pe Soseaua Kiseleff.  Carte Postala din 1915. Prima aparitie a fost in Muzeul Simu 1910

  1944

  1944

  1950

  1953

  1955

  1959-60 Se pot vedea blocurile aproape de terminare

  1960 Ateneul Roman noaptea

  1961
   
  1962-1969 Ateneul Roman aparut pe diferite carti postale

  1963

  1965

  1971

  1972 si mai tirziu
  Ultimele 3 sint din anii apropiati, 2010-2016

  ========================================================

  Hotel Triumf

  Urmatoarele fotografii sint facute in fata Hotelului Triumf. Sint de dimensiune mica; un fel de "Mini Me" al originalului.
  Anul este 1970. Aceste doua poze au fost luate de Harrison Forman  care a fotografiat Bucurestii in a doua jumatate a anului 1970. Aceste doua fotografii fac parte din acelasi set. Pozele imi valideaza teoria ca statuia Alergatorii a fost mutata de citeva ori din fata Ateneului Roman.
    V.1 2017 July 5th; Original Version
  © CD1Inc!.com ® 2017
       

  Featured post

  Frédéric Damé - Bucurestiul pe la 1906

  ...

  Popular Posts

  Total Pageviews