Thursday 9 November 2017

Coloana cu Vultur 1874-1977

O data cu inscaunarea Regalitatii in Romania, a aparut o invigorare artistica, reflectata si in sculptura. Pina spre sfirsitul secolului deja incepusera sa apara statui si monumente de care ne bucuram si in ziua de astazi (doar unele).
Coloana cu Vultur, a fost al treilea monument Bucurestean major inaugurat in 1874 la cateva luni dupa Mihai Viteazul, realizata tot de Karl Storck ( el a realizat statuia spatarului Mihail Cantacuzino din fata Spitalului Coltea in 1869 si dezvelit-o in 1870)
Coloana cu Vultur, a fost amplasata initial in Gradina Episcopiei (devenita mai tarziu Gradina Ateneului). Monumentul reprezenta un vultur cu aripile desfacute purtand un glob terestru pe spate si o coroana deasupra. In 1890, "chibritul lui Pache" (cum a fost numit popular: Pache Protopopescu a fost primarul care a comisionat monumentul)( Multumesc lui Sorin Mircea Vasilescu  pentru a imi aduce aminte) monumentul a fost mutat in actuala Piata Rosetti, unde a ramas pana in 1903, dupa care a fost mutat din nou in Piata Principesa Maria (azi Regina Maria), unde a stat pana in 1977, cand a fost distrus de cutremur.
(In umila mea opinie monumentul a fost "cutremutat". de autoritati. A fost unul din ultimele simboluri etalate in public ale Regalitatii Romane; Vulturul, coroana.....)

Cu multumiri
Hoppie Pittis "Monumentul a fost acolo, in centrul Rondului Cosbuc (in fatas Cinema Modern, intre strazile Gramont si C Bozianu) pana cand Cutremurul din 1977 l-a dat jos. A ramas baza, un bloc masiv , cub cu latura de cca 1 m, de marmura. Acesta a stat acolo pana cand Basescu a refacut linia de tramvai (ca Primar general) si a decis sa sparga Rondul si sa indrepte linia de tramvai. Sub monument era un fel de camera din barne de stejar. Au stricat-o cu buldozerele. Mult mai jos este canalizarea magistrala ( la cam 6m sub Bd Cosbuc) Am copilarit in Cartierul Demolat, stiu bine zona...
PPS. In anii 70, acvila nu avea acea coroana pe cap, Sunt 90 % sigur, as vrea sa imi confirme cineva daca isi mai amintreste sau dc exista poze din anii 70 cu acvila de la Rond."




Carte postala circulata in 1901 Atheneu - Coloana cu vultur
Aceasta carte postala arata starea de publicare a cartilor postale ale vremii. Coloana cu vultur a fost mutata de la Ateneu in Piata Rosetti in 1890. Cartile postale sint inca reproduse dupa 11 ani. Aceasta practica a fost proliferata pina tirziu. In anii '60 au fost publicate vederi cu "Muzeul Simu" Desi demolat in 1964 vederile au fost retiparite pina la finele anilor '60.
1901 Piata C.A. ROSETTI,

1901-2016 Piata C.A. ROSETTI,

Piata Regina Maria. (Piata Cosbuc)
1924 Piata Regina Maria



1889





No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews