Thursday, 9 November 2017

Coloana cu Vultur 1874-1977

O data cu inscaunarea Regalitatii in Romania, a aparut o invigorare artistica, reflectata si in sculptura. Pina spre sfirsitul secolului deja incepusera sa apara statui si monumente de care ne bucuram si in ziua de astazi (doar unele).
Coloana cu Vultur, a fost al treilea monument Bucurestean major inaugurat in 1874 la cateva luni dupa Mihai Viteazul, realizata tot de Karl Storck ( el a realizat statuia spatarului Mihail Cantacuzino din fata Spitalului Coltea in 1869 si dezvelit-o in 1870)
Coloana cu Vultur, a fost amplasata initial in Gradina Episcopiei (devenita mai tarziu Gradina Ateneului). Monumentul reprezenta un vultur cu aripile desfacute purtand un glob terestru pe spate si o coroana deasupra. In 1890, "chibritul lui Pache" (cum a fost numit popular: Pache Protopopescu a fost [rimarul care acomisionat monumentul)( Multumesc lui Sorin Mircea Vasilescu  pentru a imi aduce aminte) monumentul a fost mutat in actuala Piata Rosetti, unde a ramas pana in 1903, dupa care a fost mutat din nou in Piata Principesa Maria (azi Regina Maria), unde a stat pana in 1977, cand a fost distrus de cutremur.
(In umila mea opinie monumentul a fost "cutremutat". de autoritati. A fost unul din ultimele simboluri etalate in public ale Regalitatii Romane; Vulturul, coroana.....)
1901 Atheneu - Coloana cu vultur
Aceasta carte postala arata starea de publicare a cartilor postale ale vremii. Coloana cu vultur a fost mutata de la Ateneu in Piata Rosetti in 1890. Cartile postale sint inca reproduse dupa 11 ani. Aceasta practica a fost proliferata pina tirziu. In anii '60 au fost publicate vederi cu "Muzeul Simu" Desi demolat in 1964 vederile au fost retiparite pina la finele anilor '60.
1901 Piata C.A. ROSETTI,

1901-2016 Piata C.A. ROSETTI,

Piata Regina Maria. (Piata Cosbuc)
1924 Piata Regina MariaFeatured post

Frédéric Damé - Bucurestiul pe la 1906

...

Popular Posts

Total Pageviews