Wednesday 3 January 2018

Dacia D6 - O masina uitata de timp


Volkswagen Type 2
"Imitation Is The Highest Form Of Flattery" they say.
In cazul nostru asa incepe povestea unei masini care nu a fost sa fie: Dacia D6.
Povestea incepe la citiva ani dupe razboi (al II lea) cind economia europeana era in expansiune si fabricile de masini scoteau modele noi pentru populatia dornica de o viata prospera. Volkswagen a lansat in Noiembrie 1949, o linie noua de microbus, Type 2 cunoscuta sub numele de  Transporter, Kombi sau Microbus, care a fost in fabricatie pina in Decembrie 2013. WoW!!!!
In Franta Uzinele Renault ca sa nu ramina in urma au inceput sa lucreze la un model asemanator (ca forma exterioara) dar bazat pe tehnologie dinainte de razboi. Si asa a aparut Renault Estafette( de la italianul Staffetta - care inseamna Curier); frate sau sora aproape geamana a celebrului Volkswagen adorat de o generatie(I) de hippy din intreaga lume. Din pacate Renault nu a avut aceiasi faima. A fost fabricat insa pentru un numar de ani in Franta (1958-1980).

Si asa incepe povestea scurta a protagonistei noastre Dacia D6. In 1975 Renault vinde dreptul partial de productie Fabricii Dacia care v-a produce pina in 1978, 642 de exemplare (dupe alte surse 842). Din cauza productiei limitate numarul masinilor Dacia D6 in existenta in ziua de azi este foatre limitat(probabil in colectii particulare). Nici macar Uzina din Pitesti nu poseda vreun exemplar.
Masina nu a fost niciodata vinduta la public. Marea majoritate a fost distribuita serviciilor postale.
Productia a inceput la Pitesti
(Mioveni) intr-o mica fabrica care initial fabrica transmisii pentru Dacia 1300, resapata pentru noua linie. In principiu fabrica doar asambla piesele care veneau sub forma de "kit" din Franta. Piesele fabricate in Romania erau putine la numar.

În perioada 1975-1978 la Mioveni au fost asamblate 642 de autoutilitare (1975 - 176 unitati, 1976 - 49, 1977 - 371, 1978 - 46). Motorul şi toate anexele sale (mai puţin pompa de apă şi carcasa filtrului de aer) erau comune cu cele ale modelui Dacia 1300, fiind de fabricaţie românescă.

Multe legende circula despre Dacia D6. O versiune ne spune ca productia a fost intrerupta din cauza statutului pe care il aveau masinile in Franta in anii '70 - véhicule hippie. Fiind o eticheta prea subversiva pentru regimul la putere. Alta versiune da vina pe Renault care a fortat incetarea productiei. Dar adevarul este mult mai simplu.
Dacia D6 era sub licenta oficiala Renault si venea sub forma de "KIT". Muncitorii fabricii din Pitesti erau trimisi in Franta la  Cléon, pentru a fii scoliti.
Doua motive majore au dus la inchiderea liniei de productie: 1. In 1979 contractele Romaniei cu Renault au ajuns la sfirsitul firesc. Daca Dacia 1300 era total fabricata in Romania nu acelasi lucru era valabil pentru D6. Lipsa de piese trimise din Franta a dus la un punct in care era dificil sa se continue productia; 2. In societatea comunista de atunci rolurile erau bine definitivate. Fabrica Dacia producea numai vehicule particulare, ARO- 4X4 si Rocar utilitare si furgonete. Deci din lipsa de piese si pentru a suporta Rocar pe piata locala, versiunea Romaneasca a Renault Estafette a fost condamnata.
La ora asta exemplare ale masinii sint greu de gasit si probabil valoreaza o avere pentru colectionari.





 
In 1986 masina avea numarul 32-B-8505. Masina dupa cate stiu a fost odata masina de protocol la Comitetul Central. Prin 1991 a fost distribuita la Serviciul Roman de Informatii unde a stat foarte putin. A fost data la Comandamentul National al Grenicerilor, iar in urma unei licitatii a fost cumparata de la Politia de Frontiera Romana. Acuma masina e de vanzare in Constanta pe numere rosii.
 

 

Dacia Estafette, aflata în posesia unui colecţionar din Valea Jiului
Dacia D6 Estafette (1977)
 



 Estafette

No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews