Friday 12 January 2018

Casa Nouă, Resedinta Familiei Regale

Una din cele mai rar pomenite cladiri din zona Palatului Regal este "Casa Noua" care de fapt era resedinta Familiei Regale. Era o cladire tencuita, alba, cu un singur etaj; o alee o despartea de spatele corpului central al Palatului Regal, obligând vizitatorii sa traverseze prin exterior pentru a trece dintr-o cladire în alta. Adresa era Str. Pictor Grigorescu Nr. 24, (fosta Strada Modei) unde se gasea intrarea principala. Aceasta strada a fost coplet desfintata odata cu reamenajarea zonei Palatului. Data constructiei nu imi este cunoscuta, dar banuiesc dupa 1930 in timpul domniei lui Carol al II lea.
Pe 26 August 1944 a fost bombardata de aviatia germana si mai tirziu (dupa 1948 probabil) demolata. A fost considerata nerecuperabila. Cine poata sa spuna? Dar avind in vedere ca toate semnele Monarhiei au fost indepartate sau ascunse, tind sa cred, personal ca a fost demolata fara cauza.
 Este foarte ciudat ca nu exista prea multe documente sau fotografii ale cladirii, cu atit mai mult incit a fost resedinta regala pentru o perioada semnificativa.
 În aceasta casa a locuit, în timpul domniei sale din anii 1930-1940, Regele Carol al II-lea, împreuna cu Principele Mostenitor Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia, când se aflau în Bucuresti. Pentru o perioada, Regele Carol a locuit aici si împreuna cu amanta sa, Elena Lupescu.
 Regele Carol al II-lea a avut pe aceste premise o camera "Safe"(model Fichet) special construita, in care isi pastra in singuranta faimoasa sa colectie de timbre.
 Imediat dupa abdicarea si plecarea în strainatate a Regelui Carol al II-lea, cu Elena Lupescu, petrecuta la 6 septembrie 1940, Regina mama Elena a revenit în tara, în urma invitatiei adresate public de generalul Antonescu. Regele Mihai si mama sa au dorit sa îsi stabileasca în alta parte resedinta, însa acest lucru nu s-a putut din cauza avariilor cauzate de cutremurul din 1940 Palatului Cotroceni, astfel ca vila a ramas resedinta Familiei Regale în putinele ocazii pe care le petreceau la Bucuresti, cel mai adesea la convocarea lui Ion Antonescu.
 În biroul Regelui din Casa Noua, celebrul Salon galben, a avut loc, în dupa-amiaza zilei de 23 August 1944, audienta în cadrul careia Maresalul Antonescu, presedintele Consiliului de Ministri, a fost somat de Rege sa încheie un armistitiu cu Aliatii; întrucât acesta nu a fost de acord, a fost arestat si demis, fiind înlocuit la conducerea Guvernului cu generalul Constantin Sanatescu.
 Dupa arestare, Antonescu a fost detinut în încaperea-seif de la etajul Casei Noi, în care Regele Carol al II-lea îsi pastrase colectia de timbre. Împreuna cu el, în aceiasi încapere a fost detinut si fostul ministru de externe Mihai Antonescu si alti colaboratori apropiati, care fusesera chemati la Palat pentru a putea fi arestati discret.
 Asa cum am mentionat nu exista decit putine referiri la "Casa Noua".



Cu aproximatie locatia Casei
 
Fotografie aeriana August 1944
 
Parte din pavajul de caramida din jurul casei?
   
Dupa bombardament
Locul (aproximativ) pe care se gasea casa
    

2 comments:

  1. Din a doua fotografie, Casa Nouă pare a fi spre aripa Stirbey, din a treia spre aripa Crețulescu (și eu înclin spre această ipoteză). Puteți face o clarificare? Vă mulțumesc! Respect pentru această restituire!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cred ca Unghiul este inselator. A treia poza este luata cu aripa Stirbei spre stanga,

      Delete

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews