Thursday 1 February 2018

Monumentul Eroilor Pompieri din Dealul Spirii

Nu pot sa nu imi reamintesc mereu despre un fapt istoric petrecut pe un alt continent doar cu citiva ani inainte de Batalia de pe dealul Spirii. Este vorba despre batalia de la Alamo. Cele doua evenimente istorice au atit de multe asemanari, este de necrezut. Aceiasi perioada istorica, amindoua batalii revolutionare. Sansele der cistig: 0. Infringere sigura din partea unui inamic net superior. Si cu toate astea exista o diferenta uriase. Americanii considera batalia si infringerea de la Alamo UN ACT DE MINDRIE NATIONALA. Este cel mai mare esec militar de pe teritoriul american si totusi.....
Citi romani ati auzit mindrindu-se cu Batalia si sacrificiul pompierilor de pe dealul Spirii? Personal nici unul. Multi considera Ziua pompierului 13 Septembrie drept o sarbatoare comunista la origine, iar altii doar Sf. Cornel pe calendarul bisericesc.

De ce va spun toate astea? Batalia si Monumentul Eroilor Pompieri din Dealul Spirii are atit de putina insremnatate istorica in Rominia incit Statuia comemorativa a fost reinstalata in fata unui hotel. Hotel! Ce minti tuberculoase pot gindi asa de putin despre stramosii si istoria lor? Puteti sa spuneti ce vreti despre americani dar au ajuns unde sint printr-un spirit de mindrie nationala pe care romanul nu o mai are de peste 70 de ani si nici nu vrea sa o mai recapete.

Daca opresti pe cineva pe strada in Bucuresti si il intrebi cine a fost Davy Crockett, sansele sint sa stie raspunsul. Dar despre col. Radu Golescu nu cred ca ar reusi sa dea un raspuns onorabil.

Si acum subiectul principal. Statuia din Dealul Spirii a fost inaltata intre 1899-1901 si dezvelita pe 13 Septembrie acelasi an in fata Arsenalului Armatei, fiind închinat eroilor pompieri care au ripostat trupelor otomane venite sa înabuse Revolutia de la 1848. Eroii pompieri cazuti în luptele cu turcii de la 13 septembrie 1848 de pe Dealul Spirei si de la bariera de pe Podul de Pamânt (Calea Plevnei) au fost înmormântati într-o groapa comuna cu toate onorurile. Este vorba de doi ofiteri (lt. Nicolae Danescu si slt. Starostescu) împreuna cu 47 de soldati pompieri.
Monumentul Eroilor Pompieri din Bucuresti a fost realizat in bronz de sculptorul Wladimir Hegel.
17 dintre actualii eroi mai erau in viata si au participat la dezvelirea monumentului.
Pe una din larurin este urmatoarea inscriptie: "În aducerea aminte a luptei sustinuta în acest loc de pompierii Bucurestilor, comandati de catre capitanul Zaganescu, si de Batalionul II din Reg. 2 linie sub comanda col. Radu Golescu contra unei divizii de armata turceasca comandata de Kerim Pasa"
Data de 13 septembrie a devenit din 1953 ziua pompierilor din România
Monumentul Eroilor Pompieri fusese înscris la pozitia 135 pe lista monumentelor de arta din HCM 1860A/1955. Ca urmare a construirii Casei Poporului in 1984 a fost bagat la magazie (din nou respectul pentru istorie).
 Mai târziu, a fost mutat la intersectia Caii 13 Septembrie cu Str. Izvor, si a fost redezvelit în data 13 Septembrie 1990 în fata Hotelului JW Marriott, unde se gaseste si la ora actuala.
Vecin cu Marriott ester Ministerul Apararii Nationale. Statuia are atit de putina importanta pentru istoria apararii Romaniei incit nu isi merita locul in incinta Ministerului.

Si din nou: "Remember the Alamo"

Dealul Spirii 1848
Batalia Pompierilor Dealul Spirei

1902


Fotografie inedită a machetei din ipsos a ”Monumentului Eroilor Pompieri ”





1906 Arsenalul



3 februarie 1954

Str. Uranus la intersectia cu str. Fonteriei, 19 Iunie 1983





Wikipedia
Forum.pompierii

Mulțumesc tuturor celor care au contribuit, voit sau nu. Unde am avut cunoștințe despre originea materialului am încercat sa dau creditul care se cuvine. Fotografiile de pe alte site-uri si-au păstrat însemnele originale(daca au avut). Daca am omis pe cineva va rog sa ma contactati pentru a acorda creditul necesar.


Pompierii Romani pe la 1900

 Fotografiile urmatoare au fost posibil facute de fotograful francez Charles Chusseau-Flaviens, sau unul dintre asociatii sai. Pozele urmatoare apartin de Eastman Museum.















No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews