Friday, 27 October 2017

Din Presa Vremii - Realitatea ilustrata 22-Nov-1927

 Un dar pretios: „Muzeul Simu“ a fost donat Statului

„Inspirat si cârmuit de ideia Frumosului, principiu salutar, etern,— m'am hotarât si devotat cu totul la fondarea Templului din strada Mercur, colectionând si îmbogatindn-1, ani dearândul, cu opere de arta, in masura mijloacelor de care am putnt dispune.
Considerând ziua de azi ca una din cele mai fericite ale vietii mele, declar în mod solemn, ca atât terenul ce am cumparat în anul 1904,cât si cladirea „Muzeului Simn“ ce -am construit pe el, precum si toate operele de arta aflate în el — a caror evaluare fata de preturile actuale extraordinare ma abtin a o face — declar ca le închin, cu dragoste, României-Mari, si le fac danie de veci Natiunei, prin Ministerul Artelor si Cultelor".
Si daca la început am scris pe frontispiciul mnzeului „Nu numai pentru noi dar si pentru al|ii“ azi sunt cel mai fericit a zice: „Nimic pentru noi totul pentru Tara".
Aceste cuvinte rostite de d. Anastase Simu, donatorul Muzeului, lamuresc mai bine decât orice, frumusetea gestului pe care dânsul, împreuna cu sotia sa Elena Simu l-au facut.
La cuvântarea d-lui Simu, a raspuns Ion I. C. Brartianu — a fost ultima manifestare publica a defunctului barbat de Stat — oferind donatorului insignele maréi cruci a Ordinului Coroana României, cu care a fost distins de înalta Regenta.
La solemnitatea predarei au mai vorbit d. Tzigara S.amurcasi, directorul Muzeului National, Jalea presedintele sindicatului artistilor plastici, Oscar Czizec, din partea criticilor de arta plastica si cu totii au adus omagii donatorului.
In Parlament d. Alexandru Lapedatu a cerut Camerei — ca reprezentanta a natiunei sa exprime recunostinta d-lui Simu pentru generoasa donatie.
La propunerea d-lui N. N. Saveanu, presedintele Camerei, o delegatie a adunarii, a prejentat d-lui Simu, sentimentele de gratitudine ale Camerei, pentru donatia facuta.
Ion I. C. Bratianu a felicitat pe d. Simu, spunându-i:
„Ne-a legat in vremuri o prieteniei în mijlocul unei vijelioase stepe Ia Tecuci. îmi amintesc si acum noaptea grea când ne-am cunoscut într’o lupta politica. Atunci am constatat ca ai suflet capabil sa creezi ceva bun in tara.
De atnnci si-a schimbat directiva si în loc sa-l gasesc adversar pe tarâmul politic l-am gasit lucrând la ridicarea neamului sau.
Posteritatea te va privi, ca n’ai lucrat numai pentru frumos, dar pentru cultura: pentru frumos, bine si adevar."

CLISEUL NOSTRU REPREZINTA: MUZEUL SIMU, EXTERIOR SI INTERIOR; DONATORII ANASTASE SI ELENA SIMU SI SOLEMNITATEA PREDAREI.

No comments:

Post a Comment

Featured post

Strada Doamnei si cinematograful

Subiect: Cinematografele de pe Str. Doamnei Autor: Cornel D. Perioada: 1900-1944 Foto: Diverse ...

Popular Posts

Total Pageviews