Sunday, 15 May 2016

R.I.P. - Monumentul Regelui Ferdinand (1940-1948)

R.I.P. - Rest In Peace sau odihneasca-se in pace

Acesta va fii primul blog prin care voi incerca sa readuc la "lumina" anuminte obiective Bucurestene "decedate" fie monumente, cladiri sau locuri deosebite, care si-au incetat existenta fie prin neglect dar majoritatea prin ignoranta si nebunia comunista.

Statuia ecvestra a Regelui Ferdinand in Bucuresti  1940-1948  Regele Ferdinand al României a trait în perioada 1865-1927, fiind unul din marii înfaptuitori ai Unirii de la 1918 si al doilea rege care a contribuit la organizarea statului national unitar.
Cu toate ca ansamblul monumentar trebuia construit la citiva ani dupa moartea sa situatia nu afist propice decit mult mai tirziu.
Sculptorul Ivan Mestrovici va fii cel care v-a complecta monumentul.
    Pentru realizarea ansamblului arhitectonic, doua principii au intrat în cumpana: unul cu asezarea statuii Regelui Ferdinand si a porticului înconjurator la sudul Pietei, cu fata spre Bulevardul Buzdugan (Jianu) si altul, în care statuia e asezata în partea de Nord, cu fata spre Calea Victoriei.
Consideratii de ordin estetic si de economie în exproprieri, au facut sa se adopte cea de-a doua solutie. Ea evita darâmarea Palatului Functionarilor Publici si a altor imobile vecine, care vor fi amenajate în caracterul Pietei numai când se va cere reconstruirea lor.

Piata Victoriei va avea 180 m – de la Muzeul Antipa la Minister – pe 220 m. Statuia Regelui Ferdinand va avea, în afara de soclu, 8,5 m înaltime si, turnata în bronz, va cântari 25 de tone. O frumusete deosebita va da statuii porticul circular care o va înconjura, cu pilastri de granit si precedat de coloane suportând, fiecare, câte o „victorie înaripata”, sculptate tot de Mestrovici”.

La începutul lunii iunie 1948 Moscova a hotarât demolarea tuturor monumentelor ce le-ar fi reamintit românilor de singurul lor stat cu adevarat national. Soarta le fusese pecetluita pentru multa vreme, daca nu pe vecie: nu-si mai apartineau, pentru ei dictau altii, de departe. Au disparut peste noapte nu doar magnificele creatii semnate de Mestrovici, ci si toate statuile ce-i reprezentau pe Carol I si pe nepotul sau, tonul fiind dat de la Bucuresti.

Foarte putine documente fotografice au ramas. Sper sa va faca placere.


 Sculptorul Ivan Mestrovici

  
Macheta

 
 Victorie înaripată Gips
 
                                                          Altă victorie înaripată.Gips                                                             Victorie înaripată

                                                                     1939-40 statuia în Turnătoria Rascanu


 
1940 Medalia Monumentul Ferdinand, revers si avers
  
Detalii aleansamblului statuar. Imagini dinanii '40 cu cele 4 Victorii (femei inaripate) turnate in bronz
 
14 martie 1941 

1942 Monumentul Regelui Ferdinand 
Una din putinele documente ramase care sa arate intregul complex.

 1942

 Ultimele doua poze sint din surse contradictorii. Prima pare sa fie din anul 1942 iar a doua mentioneaza doar doua victorii ramase in picioare ceea ce poate insemna anul 1948.


                                                                           1944Featured post

Frédéric Damé - Bucurestiul pe la 1906

...

Popular Posts

Total Pageviews