Friday 7 October 2016

R.I.P. Biserica Izvorul Tamaduirii 1794-1986

Biserica Izvor a fost atestata la data de 30 martie a anului 1785, în timpul primei domnii a lui Alexandru Sutu. Ctitorul ei nu este cunoscut. La început a fost construita din lemn, pentru ca pe 8 septembrie 1794 sa fie înlocuita cu o constructie din caramida. Documentele spun ca la constructia ei au lucrat mesterii din zona. Pentru a pastra parfumul epocii, iata numele lor: Gheorghe „lumânararul”, Miu „abagiul”, Petco „croitorul”, Stroie „dulgherul” si Constantin Cioluc „caramidar”.

Biserica se afla pe strada Putul cu Apa Rece la numarul 74. În imediata ei vecinatate se gaseau stadionului Republicii (ANEF) si fabrica de pâine „Otto Gagel”, celebru cuptor de pâine din perioada interbelica.

Biserica a fost serios afectata de cutremurul din 1838 fiind apoi reparata, largita si înzestrata cu cele trei turle pe care le vedem în poze. Turlele erau egale ca înaltime si identice ca stil (octogonale în plan, având colonite pe muchiile octogonului si cu arce tâsnind din capiteluri). Avea ferestrele alungite, grupate câte trei, cu un registru continuu în treime superioara a înaltimii. Usa de la intrare era flancata cu doua panouri pictate.

Renovari  serioase au avut loc în anii 1861 si 1909. Dupa cutremurul din 1940 au fost refacute turlele care fusesera avariate. A mai avut parte de reparatii generale în anii 1944 si 1969. La refacerea bisericii o contributie esentiala au avut-o în decursul vremii locuitorii cartierului. Ca o ironie a soartei, ultima reparatie generala a avut loc în 1983, cu numai un an înainte de a fi darâmata.

Biserica Izvorul Tamaduirii a cazut prada buldozerelor comuniste în anul 1984, mai precis între 4-6 august. Ultimul preot paroh a fost Silviu Stanculescu. Din biserica s-au mai pastrat catapeteasma din lemn, sculptata si aurita, precum si icoana de hram, lucrata în argint, care au fost daruite bisericii din Valenii de Munte. Dupa unele surse altarul fostei biserici s-ar afla îngropat în partea de N-V a Casei Poporului, de-a lungul gardului dinspre strada Izvor, la intersectia cu Strada B.P. Hasdeu.

1944  Biserica Izvorul Tămăduirii bombardata

Turla bisericii și coșul fabricii de pâine Gagel văzute din stadionul ANEF - sursa foto colecția Willy Pragher 1939


Harta Zonei 1938
Astazi
La inceput, strada Putul cu Apa Rece era aproximativ paralela cu strada Uranus, dupa care cotea lent la dreapta, devenind paralela cu str. Maior Ene. In dreptul stadionului (langa vechiul sediu al intreprinderii Zarea) cotea brusc cu 90 de grade, tot spre dreapta, in apropierea strazii Proserpina, schimbandu-si directia spre nord, in total cu 150 de grade, pana se termina in str. Izvor. In apropierea intersectiei, la nr. 74 se afla biserica Izvorul Tamaduirii, ctitorita in 1794 de catre mai multi mestesugari si demolata in ziua de 4 august 1984. Unele surse spun ca a fost daramata doar pe jumatate si apoi inclusa in malul de pamant rezultat in urma nivelarii terenului din actualul parc Izvor.



No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews