Sunday, 30 October 2016

Hotel Metropole (fosta casa A.G.Assan) 1877-1939

Hotel Metropole (fosta casa A.G.Assan) 1877-1939 - Calea Victoriei 66 ( Calea Mogosoi N 66) 

 Până la demolările de la sfârşitul deceniului patru, vizavi de Palatul Regal se găsea, răspunzând în Academiei, Hotelul Metropol(e), proprietate a fraţilor Assan. La 1880, în ograda din spatele clădirii funcţiona litografia şi fabrica de ambalaje a fotografului M.R Baer, iar în anii ’20, la parter se găsea cel mai asortat debit de tutun din Capitală, care oferea, în afara „specialităţilor C.A.M.”, „accesorii şi cadouri pentru fumători, produse marca DUNHILL şi altele, cu renume stabilit”.
În odaia lui Vlahuţă de la Metropol(e), unde, într-o seară ploioasă a anului 1887, ţinând o garoafă roşie în mână, fusese în vizită Eminescu. Vor fi venit de multe ori şi Caragiale cu Delavrancea, în vremea când „se adunau seara când la unul, când la altul”, să schimbe idei. Pana la 1908 s-a invecinat cu Casa Cretzeanu in care au functionat intai Bacania Coltescu, apoi Bacania Ciobanu. La 1908 Casa Cretzeanu a fost demolata pentru construirea noii aripi a Fundatiei Carol I.
Hotelul Metropole a fost demolat in anii ‘30 (1939) odata cu Banca Danubiana (fosta Natiunii – R), cu Hanul Kretzulescu si cu Palatul Jockey-Club pentru largirea Pietei Palatului Regal si largirea Caii Victorii.
Pe locul Hotelului Metropole se întinde acum părculeţul de lângă „ţepuşă”.

 Casa A.G. Assan, astazi sediul Hotelului Metropole, a fost construita de cei doi Gottereau, Alfred, tatal si Paul fiul. Aceasta a fost construita în stilul eclectic, autorizatia de constructie datând din 18 iunie 1873. Aceasta constructie, la interior, a avut amprenta insertiei metalului.

 Se observa pe sectiunea prin holul semicircular al ghiseelor ca structura era foarte eleganta si marcheaza inceputurile epocii de glorie a metalului si in arhitectura de pe la noi. Aici as vrea sa fac legatura cu Hala Matache ce este amenintata cu demolarea, garile Filaret si Targovistei (Gara de Nord) si, mai tarziu, Hala Traian si in cele din urma, ca o culme a ingineriei, Podul de la Cernavoda. Deplang totodata pierderea Halei Unirii si a celorlalte hale mai mici din jurul Hanului lui Manuc, transformarea pana la anulare a Pietei 1 Mai ...
Macar in desenul asta sa ne mai imaginam eleganta unor structuri de acum 140 de ani!


1873 casa Assan Planul Fatadei Gottereau (fatada principala)

1873 casa Assan cererea de constructie

Calea Victoriei, cu grădina Episcopiei pe latura stângă (azi Ateneul Român), Hotel Metropol în fundal şi pe latura dreaptă (din planul îndepărtat spre prim-plan) Hotelul Imperial, Hotelul Mano, Hotel Splendid. La parterul hotelelor magazine : cofetăria Rădulescu & Jonescu, patiseria cofetărie Fraţii G. D. Tănăsescu, G Mihalop coiffeur et parfumeur. Pe stradă căruţe cu calupuri de ghiaţă (cel mai bine se vede cea din faţa hotelului Mano). Chioşcul din faţa parcului a rezistat până în 1938-1939. Hotel Metropole se distinge pe fundal centru.1892-1893 Doua poze luta foarte aproape in timp. Pozitia fotografului este aproximativ din locul viiroarei statui Carol I. Pe dreapta Palatul Regal, HanulKretzulescu pe fundal. Pe parta stinga Hotel Metropole. Prima cladire pe dreapta va fii demolata penrtu a construi Banca Natiunei.

Calea Victoriei intrand in Piata Palatului Regal. In dreapta, celebrul Hotel Metropol. Pe singa aripa de sud a Palatului Regal. Pe fundal se poate vedea cupola Ateneului.
Calea Victoriei la Piata Palatului Regal in 1904-5 – cvartal de case disparut in 1914-15. In stanga – Calea Victoriei mergand spre nord. In dreapta – segmentul curbat, ulterior corectat, din str. Clementei, actuala C. A. Rosetti). In plan indepartat dreapta, cupola Ateneului.
Pe dreapta in plan apropiat se vede Fundația Universitară Carol I (finalizata in 1895) dar fara partea de extindere inceputa in 1911. Paul Gottereau execută extinderea construcției, care a fost dată in folosință pe 9. 05.1914. Redactia Ziarului "conservativ" Epoca pe dreapta.
1904

1906 Calauza Beldiman

1908Palatul Regal vechi. Partial pe stinga Hotel Metropole.

 
1911 Hotel MANU si Jockey Club pe dreapta. Gradina Episcopiei pe stinga. Hotel Metropole pe centru fundal. Cladirea alba cu un etaj in centru v-a deveni Banca Natiunii.

1913

1918 Pe timpul ocupatiei germane. Hotel Metropol extrema stinga sus. 

1920 Vedere aeriana. Hotel Metropole marcat. In stinga a aparut Banca Natiunei (construita 1915-16) Biblioteca centrala si pe stinga Cladirea Jockey-Club. Pe fundal se poate vedea Biserica Italiana. Bulevardul Bratianu (Magheru) inca nu este definit.

1920-25 panorama

1922 aripa de sud a Palatului Rega. Banca Natiunei si Hotel Metropole pe stinga.

1927 Piata Carol I

1927 Piata Carol I  dinspre  Stirbey Voda

1927

1934 harta Bucuresti

1935 Bănca Naţiunii, Hotel Metropol. Pe fundal apare Palatul Telefoanelor.

1935 Hotel Metropol


1936-37 Doua poze luate din directii opuse chiar din fata Hotelului Metropole. Prima poza cu vedere spre sud. pe stinga Palatul Regal si Hanul Cretzulescu. Hotelului Metropole pe stinga. A doua poza cu vedere spre nord luata aproximativ din dreptul Pasajului Roman (stinga) Hanul Kretzulescu pe stinga. Pe dreapta un sir de case vechi care vor fii demolate in urmatorii ani.(Bloc Romarta).

1938 pta Palatului vechi

1939 piata Palatului statuia Carol II. Hotel Metropole si Banca Natiunei (front si centru) isi traiesc ultimele zile. Toate cladirile vor fii demolate pentru largirea Caii Victoriei.

1940 februarie. Calea Victoriei aproape asa cum o stim astazi. Cladirile de pe stinga vor face loc Magazinului Muzica in anii 1960s.

1940 Vedere dinspre Strada Academiei. Spatiul verde pe stinga este locul unde se inalta Hotel Metropole

1940-2015 Strada Academiei. Tepusa "Marks the spot"

1941 biserica kretzulescusi pe fundal biserica Brezoianu. Avioanele sint parte din captura de razboi luata de la rusi. Era o vreme cind romanul avea inca o mindrie nationala si era in stare sa invinga  "marea armata rosie"

1941-2015


Mai multe poze fara o ordine specifica

1873 casa Assan planuri


Artcole asemanatoare: Terasa si Hotel Oteteleșanu

Featured post

Frédéric Damé - Bucurestiul pe la 1906

...

Popular Posts

Total Pageviews