Wednesday 5 February 2020

"Minimax" S.A.R.


Subiect: "Minimax".
Autor: Cornel Dusescu
Perioada: 1924
Foto:
Localizare:Bucuresti
Contributii:
.



Admirand una dintre fotografiile lui Alex_Galmeanu (muzeuldefotografie.ro) am remarcat reclama imensa care aparea pe acoperisul Hotelului "Britannia" care a fost construit sub numele de blocul Bavaria. Datorita starii precare a cladirii, blocul Bavaria a fost demolat si in locul lui a fost construit in 1940 imobilul Bavaria 2, cunoscut si sub numele de blocul "Dunarea". Acesta dupa cum se stie a fost avariat, si demolat la randul lui ca urmare a urmatorului mare cutremur din 1977.
Dar sa revenim la subiectul povestii noastre. In fotografia despre care vorbim se poate observa o reclama imensa care apare intre  cele doua "coarne" de pe acoperisul hotelului: Minimax.
...Tot rascolind prin arhive am descoperit o singura societate cu acest nume care a functionat sub acest nume "Minimax" S. A. R (Societate anonima pe actiuni) fabrica care producea extinctoare de mana (in caz de incendiu)  si alta aparatuta pentru combaterea incendiilor. Societatea este listata incepand cu 1924(an in care a aparut si reclama pe Hotel Britania) zi continuinad in anii urmatori. A existat si dupa 1948 sub acelai nume dar nu stiu pentru cit timp. Singura referinta am gasit-o in 1951.
Dar revenind la fotografie. Banuiesc ca este din 1924-25, sau chiar mai tarzie(Palatul Societatii Actiunea Economica a Romaniei, Arhitect Leon Silion(fundal dreapta) a fost ridicat 1924-25). Intr-o fotografie a hotelului din 1924 pe frontispiciul hotelului apare o alta reclama: Kodak. Fotografia de mai jos a aparut si pe o carte postala (aprox 1927-28) .
Hotelul Britania se gasea la intersectia Blvd. Bratianu(Balcescu de astazi) cu Str. Biserica Enei aproximativ pe locul unde se gaseste astazi fantana.



Alex_Galmeanu (muzeuldefotografie.ro)

Alex_Galmeanu (muzeuldefotografie.ro) Fotografie aparuta  initial pe o carte postala din 1927-28
1924 Hotel Britania. Intre cele doua "coarne" se distinge "Kodak"?

Reclama din 1924

Reclama din 1931
Si 1951 de data aceasta pe Str. Smardan

No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews