Monday, 10 October 2016

Casa Pache Protopopescu

Emilian Pake-Protopopescu, cunoscut si sub numele Pache Protopopescu (n. 12 februarie 1845, Bucuresti - d. 28 aprilie 1893, Bucuresti, a fost un primar al Bucurestiului si deputat independent conservator în aprilie 1888 pentru calitatea de primar al Capitalei, pe care a exercitat-o pâna în decembrie 1891.
Fara nici un dubiu, unul dintre cei mai buni primari ai Bucurestilor, Emilian Pache Protopopescu, si-a construit casa pe locul unde ulterior va fi ridicat, în 1920, Hotelul Britannia. Blocul ,,Dunarea” (distrus la cutremurul din 1977) a fost inaltat mai tirziu la acelasi locatie.
În fotografie se pot observa turlele Bisericii Enei, lacas de cult ridicat la începutul secolului al XVIII-lea si demolat de autoritatile comuniste în 1977.

 Szathmari - Universitatea
 
 1881 luata din turnul Coltei, latura nordica. Nu mai exista nici un punct de reper in afara de Aripa neterminata a Universitatii pe partea stinga. Pe centru se poate vedea Casa Pache Protopopescu, a doua pe fundal, iar mai departe Biserica Enei demolata in 1977. Drept inainte cladiri necunoscute demolate de mult sa faca loc Bulevardului. Pe dreapta in afara cadrului se afla "Primaria"

Vedere Aeriana 1916
1920 Hotel Britaniape locul unde fusese Casa„Pache Protopopescu”
 1926 vedere dinspre Maidanul Primariei
1929

Este considerat unul din cei mai buni primari ai Bucurestiului, fiind cel care a modernizat orasul: a deschis noi linii de tramvai, a reorganizat lucrul primariei. În numai 3 ani a contribuit foarte mult la „europenizarea” orasului prin impunerea unor reguli arhitecturale foarte riguroase, de construire. În vremea sa s-au realizat axele nord-sud si est-vest, construindu-se principalele bulevarde, dar si 28 de scoli, scoala de comert de pe strada Domnita, Morga, un azil de noapte cu 40 de locuri, serviciul gratuit de transport cu trasura al bolnavilor la spital si al mortilor la morga. Tot el a introdus iluminatul electric pe bulevardul principal si a amenajat Cismigiul cu fântâna care reprezenta o copie dupa acea de la Saint-Cloud, realizata de cel mai ilustru arhitect al lui Ludovic al XIV-lea (1661-1715). De asemenea au fost pavat cu piatra si bolovani numeroase strazi si trotuare


Artcole asemanatoare: Casa Marghiloman

No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews