Saturday 17 June 2017

Muzeul Simu Si Miturile care il Inconjoara




Fondatorul si donatorul Muzeului atat de pretuit la vremea lui de Tara intreaga, Anastase Simu, s-a nascut in Braila la 25 Martie 1854, ca fiu al lui Panait Simu si al sotiei sale Dumitra.
Parintii, ca si unchiul sau Petrache Simu, mari proprietari si agricultori din Braila, aveau mosii intinse prin diferite parti ale judetului cu acelasi nume.

Inca de timpuriu unchiul Petrache initia pe nepotul sau preferat la contabilitatea si cunoasterea averii sale, transcriind in registre si facand socoteli. Anastase Simu a avut totdeauna o scriere frumoasa si ordonata. El era cel mai mare dintre nepoti, asa incit toata atentia unchiului se indrepta numai asupra sa.
Panait Simu nu era deosebit de bogat pe când averea unchiului Petrache era de proportii fabuloase. Si a fost lasata intreaga nepotului Anastase in 1873.

Anastase Simu era elev al Institutului Teresianum din Viena, unde isi continua studiile liceale incepute Inca din 1871; in 1872/73 anul mostenirii -- era al 9-lea din 31 elevi.
Motenitor al unei imense averi la varsta de 19 ani, in Viena spumoasa si muzicala, si int-un mediu ales, de distinsi cheltuitori, Anastase Simu nu s-a lasat impins spre inclinari rele.

De la Viena, Anastase Simu a trecut la Universitatea din Paris, unde a obtinut licenta in drept la 24 August 1878; apoi la Universitatea din Bruxelles, unde la 28 Iunie 1880 obtinea, cu mare distinctie doctoratul in §tiintele politice si administrative.
Dupa incheirea anilor de studii, Anastase Simu a fost numit mai intai Substitut la Tribunalul Braila, apoi secretar de legatiune la Legatia Romaniei din Berlin.

Intre timp Anastase Simu se casatorise la 14 Noembrie 1882, cu domnisoara Elena Dumba, fica domnului si doamnei Iraclie N. Dumba proprietarul mosiei Tufeni din jud. Teleorman. lar in anul 1888 s'a mutat definitiv in Capitala, unde a cumparat casa Colonelului Al. Candiano Popescu de langa vestita gradina Eldorado.
Preocupat o vreme de politica, Anastase Simu nu a gasit acolo o multumire constanta asa cum incepuse Inca de pe atunci sa o afle in mijlocul lumii Artelor.
  $i a inceput sa adune mai intii cu timiditate, cu nesiguranta, apoi cu toata certitudinea, opere de arta nemuritoare, care ii bucurau sufletul insetat de frumos, si multumeau nevoile estetice ale miilor de
iubitori ai Artei ce veneau sa vizioneze aceste opere in casa zidita din temelii special pentru ele.

===================================================================

Piatra de temelie a Muzeului Simu a fost pusá pe locul din strada Mercur, la 21 Mai 1907.

Si In aceiasi zi, dupa trei ani, Institutia a fost inaugurata si pusa gratuit la dispozitia publicului.

Timp de 20 de ani dupa aceea, Muzeul Simu a fost cel mai nepretuit focar de cultura artistica al Tarii, lmplinind un rost ce era din zi In zi mai mult reclamat de catre iubitorii de Arta ce se inmulteau ne-
eontenit.
Astfel ca Intr-o bina zi, apreciind foloasele aduse tuturor de fundatia sa, Anastase Simu s-a hotarit sa o däruiasca Natiunii, pentru  a-i asigura astfel o continuitate in satisfacerea permanentelor ei nece-
sitati de cultura si arta.

Donarea Muzeului Simu in 1927, cu toate bogatiile ce apartineau, a fost evenimentul cel mai de seamä petrecut atunci in viata spirituala a tarii. cu atit mai mult cu cit Anastase Simu daruia fara sà ceara nimic in schimb.

La batrinete, la incheerea unei vieti atat de bogatá in altruisme si frumusete, Anastase Simu inchizand ochii la 28 Februarie 1935, a lasat Statului cu mici exceptiuni de ordin familiar sau particular si intregul rest al averii sale.

==============================================

La data and se punea temelia sufleteasca a Muzeului Simu, capitala Tarii nu poseda alta institutie de artà deschisa publicului, in afara de Pinacoteca Statului, gazduità cu destule greutati in doua incaperi laterale ale Ateneul Român.
Filantropii nostri din alte vremi, stiau sä faca donatii majore, de exemplu, pentru zidirea vreunui lacas sfânt de inchinaciune.
Ei stiau sà ridice spitale si orfelinate, unde sä se vindece trupul omului ravasit de boli sau de nevoi.
Ridicau scoli pentru a ridica educatia tuturor.
Dar nimeni inaintea lui Atanase Simu nu se gindise sa ridice o casa pentru Artà a carei unic scop sa fie Arta si numai Arta.





















================================================================


Antoine BOURDELLE IN MUZEUL SIMU















=====================================================

Ce sa intimplat cu Muzeul Simu?

In principiu este foarte simplu; Muzeul a fost demolat 1n 1962 si toate obiectele de arta au fost partial relocate. Spun partial pentru ca o parte au fost depozitate in subsoluri insalubre iar altele au disparut complet.
Partea complicata incepe cind incercam sa cautam motivele pentru care a fost demolat.
1. Cea mai des vehiculata teorie este ca Muzeul a fost demolat si pe locul lui a fost construit Blocul ONT. Asta este cea mai ridicola teorie. Muzeul si ONT au convietuit impreuna din 1960 pina in 1962.
2. A doua teorie care ar avea ceva merit este ca Muzeul a fost demolat pentru a face loc unei magistrale Est-Vest. Este una dintre visurile unor studenti de la Arhitectura care pina in ziua de azi nu si-au putut scoate ochelarii de cal. Un articol interesant il puteti citi aici: Raiden. Proiectul pentru construirea magistralei Est-Vest a fost inceput cu mult mai devreme 1942 sau chiar mai devreme. Nu a fost nimic altceva decit un vis frumos, asa cum a fost si noua primarie in anii '20, sau remodelarea zonei palatului. Toate proiecte costisitoare fara viitor.
Si acum sa va arat dece dovezile contrazic aceasta teorie.




Deasupra este o harta cadastrala din 1911. Bulevardul principal se numea atunci Take Ionescu nu Magheru si era partial taiat.
1. Propietatea si Muzeul Simu se intind pe mai multe strazi. Cladirea cu birouri este pe strada Eldorado (Atanasie Simu de astazi) la nr 7 si de asemenea pe Tache Ionescu 9 . Muzeul respectiv este listat pe Strada D.A. Sturza 8. La vremea respectiva se numea strada Mercur. In Ziua de azi Pictor Verona. Harta poate fii downlodata si este bine sa o studiati la o scara mare.
Daca Muzeul avea adresa pe strada respectiva, strada Mercur, In Ziua de azi Pictor Verona nu era nici un motiv sa fie demolat. Nu iesea in afara strazii.
2. Blocul ONT
3. Blocul Eva
4. Blocul Patria
5. Cas Marghiloman (o alta bijuterie arhitectonica disparuta)
6. Mult discutatul traseu al noului bulevard. Asa cum vedeti este destul spatiu pentru noua strada.





Pe o harta mai noua a zonei se pot vedea acelasi lucruri. Noua magistrala putea fii construita fara a demola Muzeul.
3. A treia teorie vehiculata despre demolarea Muzeului pare cea mai aproape de adevar. Nu se mai incadra in ansamblul de blocuri nou construite. Sistemul rusesc de bulevarde lungi cu blocuri anoste era la moda. Un alt motiv care a contribuit la decizia demolarii lui si aspectul de templu, care ducea cu gandul la masoneria romaneasca, pe care guvernul comunist o vroia stearsa din istorie. Un articol interesant pe art-historia.   Cred ca decizia nu a fost usoara. Muzeul era un punct de mindrie al Bucurestiului. In 1959 la comemorarea a 500 de la in fintarea Bucurestiului a fost lansata o serie comemorativa de timbre cu sase din cele mai reprezentative locuri din Bucuresti. Muzeul Simu era pe una dintre marcile postale. Au fost emise nenumarate carti postale si fluturasi comemorativi. Si asta in anul in care blocul ONT era deja sub constructie, si aproape finisat. Trageti propriile voastre concluzii.

Vedere a muzeului dinspre strada Atanase Simu


Vedere a muzeului dinspre strada Atanase Simu. Pe dreapta este casa Simu
1956 Fotografia a fost luata din locul unde se va inalta blocul Eva. In afara cadrului in dreapta Muzeului se va ridica Blocul ONT. Se poate vedea strada care trebuia sa devina Magistrala Est-Vest chiar in fata intrarii. Suficient loc pentru largirea strazii taind in spatiul verde
Anii '50 inainte de demolari





1962 Demolarea Muzeului Simu. Pe fundal Blocul ONT.


Septembrie 1964. Vedere spre locul gol care a aparpartinut Muzeului Shioscul de ziare plasat exact unde era intrarea pe proprietate.
Puteti remarca un amanunt interesant. Toata vegetatia care exista pe proprietate cu plopi inalti si iedere au fost total distruse



Timbru si carte postala Comemorativa


Si in final proiectul magistralei Est-Vest.
Vreau sa cititi cu atentie si sa trageti propiile voastre concluzii.
O sa incerc in timp sa gasesc informatii noi si le voi posta daca au merit.


V.1 June 16, 2017; Original Version
© CD1Inc!.com ® 2017
     

1 comment:

  1. Interesant! Se simte parfumul vremurilor de altadatA...Multumesc!

    ReplyDelete

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews