Monday 11 March 2019

Fântâna Lahovary

Povestea Fântânii Lahovary din Bucuresti, monumentul construit dupa o cumplita disputa cu miza politica
A fost ridicata în memoria ziaristului Gh. Lahovary de printesa Zoe Sutu, în fata salii de tir, locul unde acesta si-a pierdut viata în urma unui duel.
Unul dintre monumentele celebre din Bucuresti este Fântâna Lahovary, realizata de celebru sculptor Carol Storck. Fântâna are o poveste interesanta si a fost ridicata în anul 1903, din comanda printesei Zoe Sutu, sotia politicianului si ziaristului George Emanuel Lahovary, care a murit în urma unui duel în anul 1897. De altfel, statuia si fântâna au fost ridicate în fata salii de tir locul unde Lahovari si-a pierdut viata iar pe soclul monumentului este daltuita inscriptia: "donatiune facuta de principesa Zoe Soutzu în memoria lui George Emanuel Lahovary". Zoe Sutu avea doar 35 de ani la moartea sotului ei, cu care a convietuit 17 ani. Ea s-a recasatorit cu principele Alexandru Sutu. Între 1903 si 1906, monumentul s-a aflat în fata Salii de Tir unde a murit ziaristul, sala care a devenit apoi Teatrul Regina Maria. Teatrul a fost demolat în 1986, iar statuia a fost demontata si depozitata bine, fiind reamplasata, dupa 1990, privind spre Piata Natiunilor Unite.
De la ce a pornit duelul mortal George Emanuel Lahovary a fost fratele cunoscutului om politic Alexandru N. Lahovary si a scris în noiembrie 1897, în ziarul conservator “L’Independence Roumaine”, câteva articole în care ataca politica lui Nicolae Filipescu, cel care avea sa devina mai târziu presedintele Partidului Conservator, Nicolae Filipescu. Ofensat de afirmatiile colegului sau de partid, care nu înceta cu acuzatiile, Nicolae Filipescu, care era un împatimit al salilor de scrima, l-a provocat pe Lahovari la duel.
Colegii de partid si prietenii au considerat ca nu exista motive care sa duca la o astfel de disputa, iar Lahovary a gasit de cuviinta sa-si ceara scuze fata de personajul pe care l-a calomniat, încercând astfel sa evite confruntarea.
Totul a fost în zadar, pentru ca Filipescu a ramas ferm pe pozitie si a cerut insistent sa-si repare onoarea, o solutie la moda în epoca. Cei doi protagonisti au ales ca arma a duelului spada, mai ales ca ambii erau buni spadasini, confruntarea desfasurându-se în sala de tir pe care Filipescu o folosea la antrenamente. Prin urmare, se poate spune ca acesta din urma era familiarizat cu locatia, care avea însa o problema: nu respecta mai multe reguli din Codul Duelistilor. Adica era la jumatate ca lungime decât normele în vigoare. Duelul a durat doar doua reprize si s-a încheiat printr-o lovitura mortala aplicata lui Lahovary. Martorii care au asistat la disputa au povestit ca a fost o lovitura aplicata cu furie, încât, încât vârful spadei s-a îndoit în corpul lui Lahovari.
Asasinat, nu duel “Doua degete de fier îi ajung adversarului, daca ai putut sa-l atingi”, spunea Codul Duelistilor, iar expertiza medicala a stabilit ca alta a fost cauza îndoirii spadei. La procesul care a urmat jumatate de an mai târziu, procurorul general a declarat ca martorii la duel sunt la fel de vinovati: "Puteau ei sa faca o astfel de fandare într-un câmp deschis? Putea lovitura sa ajunga într-o asa profunzime? Nu. Asadar, Filipescu a trebuit sa aiba putinta ca sa sara în primul moment. Ce furie de atac si ce siguranta de teren a trebuit sa aiba Filipescu ca sa faca acest salt, caci salt e în realitate si, cu toata romparea lui Lahovary, sa intre cu arma în corpul adversarului sau 20 de centimetri. Aceasta dovedeste ca acuzatia adusa martorilor, în ceea ce priveste sala de scrima, e adevarata cauza a nenorocirii întâmplate. Martorii nu trebuiau sa autorizeze acest duel; ei au produs, deci, aceasta împrejurare si lor trebuie sa li se impute faptul petrecut”, a spus procurorul Stefan Statescu la proces, mentionând mai târziu ca nu a fost un duel, ci un asasinat. În urma procesului, Nicolae Filipescu a fost condamnat la sase luni de închisoare, dar a fost gratiat mai devreme de Regele Carol I, revenind ulterior în politica fara nicio problema.

==========================================



Sala de scrima










Pe fundal Sala de scrima, pe locul unde a fost inaltata mai tirziu Opereta




Lucrarile de mutare a statuii inainte de demolari





===========================
Multumesc tuturor celor care m-au ajutat voit sau "nevoit".
===============================


No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews