Friday 29 March 2019

Centrala telefonica Nord, 14 Martie 1944

Centrala telefonica Nord, asa cum a fost denumita oficial la vremea inaugurarii se afla Pe Blvd. Banu manta vis-a-vis de Primaria Sectorului 1. In ziua de astazi cladirea este cunoscuta sub numele de Oficiul Postal 41, iar adresa este Bulevardul Banu Manta 8.
Din cauza extinderii rapide a retelelor telefonice din Bucuresti s-a luat hotarirea sa se construi mai multe centrale telefonice in anumite sectoare din oras.
Centrala din Banu Manta are un pedigree deosebit. Proiectul a fost incredintat celebrului arhitect Octav Doicescu care l-a finalizat in 1938. Constructia si amenajarea centralei telefonice a inceput la ceva timp mai tirziu si a fost finalizata in 1944. Cladirea centralei Nord (Banu Manta) este o bijuterie arhitecturala.
Inaugurarea a zvut loc pe data de 14 Martie 1944.
Data inaugurarii este un subiect de controversa. Am gasit anii 1938, 1940, 1941 drept ani ai inaugurarii.
Celebrul fotograf Willy Pragher a fotografiat momentele pretioase ale inaugurarii si a marcat data fotografiilor, 14 Martie 1944.
La inaugurare au participat personalitati politice, conducerea Societatii de telefoane si alte personatitati ale vremii.
Mai jos sint citeva din fotografiile susmentionate.( Originea Landesarchiv Baden-Württemberg)
=========================
La scurt timp dupa revolutie a aparut un articol intr-un cotidian local, descriind descoperirile facute pe premisele sus numitei centrale telefonice; aparate pentru ascultarea si inregistrarea convorbirilor telefonice.
Mai jos pe pagina puteti gasi citeva copii ale sus numitului articol.









































==============================================








================================================



No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews