Saturday 11 June 2016

Fântâna din Parcul Izvorul Rece(Fântâna Festivalului) 1953-2007

Parcul Izvorul Rece este numele sub care a fost cunoscuta Piata Pache Protopopescu din cauza proximitatii cu restaurantul cu acelasi nume.

La intersectia cu bulevardele Ferdinand I si Pache-Protopopescu se afla Piata(si parcul) Pache-Protopopescu, în care a fost amplasata statuia primarului sub mandatul caruia (aprilie 1888 – decembrie 1891)  orasul s-a modernizat, când au fost sistematizate si pavate numeroase strazi, introdus iluminatul stradal electric si noi linii de tramvai. În doar trei ani, cât a fost la cârma orasului, a construit nu mai putin 28 de scoli, între care trebuie amintit Liceul „Gheorghe Lazar”, dar si un azil de noapte si prima statie de salvare ce transporta cu trasurile gratuit bolnavii. Statuia lui Emanoil Pache Protopopescu (1845-1893), opera sculptorului Ion Georgescu, a fost desfiintata în iunie 1948,la fel ca si celelalte monumente si statui care reaminteau romanului ca sintem un neam de luptatori, nu de slugi.

La inceputul anilor 50' in locul statuii lui Pache a fost construita o fintina arteziana. Deja(pe atunci) Parcul se numea Izvorul Rece – un rond în axul b-dului Republicii (actual Carol I). Comunistii schimbasera denumirea Pietei Pache Protopopescu dupa ce demolasera statuia celebrului primar bucurestean. În locul ei au aparut un bazin si o fântâna.

Se numea Fantina Festivalului fiind construita in 1953, cu prilejul Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților, opera a sculptorului Mioara Minulescu, fiica poeților Claudia Millian și Ion Minulescu.

   Fantana arteziana sub forma de palarie, nava spatiala, inconjurata de lumini multicolore ce umpleau de mister intreaga zona. In zilele de canicula umplea intreg cartierul cu o umezeala placuta. Jocurile de apa erau superbe si vegetatia din parc intretinea un aer de mister.  

   Din motive inexplicabile, în 2007, primarul sectorului 2, General Neculai Ontanu, a demolat fântâna si a înlocuit-o cu o statuie absolut hidoasa a lui Nicolae Balcescu. Statuia fusese refuzata de regimul comunist si zacuse prin depozite.


1900 Monumentul Pache Protopopescu. Pe fundal Biserica Greaca


1955 Fantina Izvorul Rece


1956 Piața Pache Protopopescu


 
 1957
 

1960



1975


2011 Parcul Izvorul Rece nou


2015 Parcul Izvorul Rece, Google

1984

1977 August












No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews