Thursday, 30 June 2016

Hanul Cretulescu (Kretzulescu) 1724-1939 - R.I.P.Hanul Cretulescu (Kretzulescu) se afla in sus pe Calea victoriei imediat dupa Pasajul Roman (Magazinul Muzica); se intondea pina aproape de Palatul Regal. Intre Han si Palat se deschidea Str. Sf. Ionica pe care se afla biserica cu acelasi nume, din pacate amindoua disparute.

La intrarea în Strada Sfântul Ionica era o poarta mare a hanului, iar mai jos, pe aceeasi strada, o cladire cu un etaj.

Spre Calea Victoriei (Podul Mogosoaiei) hanul avea numeroase pravalii cu articole importate în special din Franta
În interiorul hanului se afla Biserica Cretulescu, în curtea careia era, ca si la celelalte biserici bucurestene, un cimitir.

Biserica cu acelasi nume a fost construita intre 1722-1724, de marele logofat Iordache Cretulescu (Kretulescu) si sotia sa, Domnita Sofia, fiica lui Constantin Brancoveanu. Terenurile au fost un dar din partea tatalui ei (Domnita Sofia) si la vremea respectiva se aflau la bariera de nord a orasului, în locul numit "Putul cu zale", unde pe acea vreme se sfârsea Podul Mogosoaiei (Calea Victoriei).
Nu se stie daca hanul a fost construit odata cu biserica sau mai târziu.
Se stie ca a fost avariat de cutremurul din 1838, a fost refacut între anii 1851- 1852.

Cladirea hanului era destul de frumoasa si avea la mijloc un turn cu ceas prin poarta caruia se intra in curte si la minunata biserica restaurata si pusa in adevarata ei valoare de monument istoric, de factura brancoveneasca. In secolul trecut, in fata acestui han, se afla locuinta printului Dimitrie Ghica.

Un alt punct de interes la vremea respectiva (sfirsitul secolului XIX) era Hotel Metropole, fosta casa Hassan, aflata vis-a-vis de han.

În anul 1939, în urma lucrarilor efectuate pentru extinderea curtii Palatului Regal, atât Biserica Sfântul Ionica cât si Hanul Cretulescu, au fost demolate, iar strada cu acelasi nume a disparut. Pentru un timp in partea de sud-vest a Palatului Regal, pe la blocul turn a ramas un rond numit Piata Sfintul Ionica; disparut.

 
 O litografie Interesanta. In fundal pe stinga se poate vedea Hanul Cretulescu. Intre Han si Palat exista un gard; Strada Sf. Ionica se termina la vremea aceia in spatele Casei Regale nu la Calea VictorieiPalatul Domnesc/Casa Golescu, 1866, J.R. Huber1892 Fotografia a fost luata din Piata Palatului Regal. Nu exista nici unpunct de reper "modern". Fotograful statea cu aproximatie in drptul Statuii Regelui Carol (actuala) privind spre sud. Pe partea dreapta prima cladire este corpul de sud al vechiului Palat Regal. Pe stinga micul magazin de delicatese v-a face loc in 1915 Bănca Naţiunii. Cladirea putin mai in spate pe stinga, cu un etaj in sus este Hotel Metropole. Hanul se vede in zare pe mijloc cu turla ca punct de reper.


Calea Victoriei cu Pasajul Român in prim plan pe stinga. În planul doi pe stinga Hanul Kretzulescu1916 Vedere aeriana dinspre nord-vest:
1. Str. Sf. Ionica; 2. Palatul Regal; 3. Fundatia Carol; 4. Bănca Naţiunii; 5. Hotel Metropol; 6. Pasajul Român; 7. Hotel Continental; 8. Teatrul National; 9. Biserica Sfântul Ionica


 

1920's


1920 -1925 Vedere aeriana dinspre sud-est:
1. Palatul Regal; 2. Hotel Metropol; 3. Bănca Naţiunii; 4.  Hotel Athene Palace


1930's Bănca Naţiunii Hotel Metropol. Palatul Telefoanelor pe fundal, Palatul Regal pe dreapta. Central in spatele copacilor se vede o mica parte din han. Poza a fost facuta probabil intre 1933-19351930 In prim plan pe stinga Pasajul Roman cu Hanul pe fundal in dreptul trasurii.


1935 Calea Victoriei in dreptul Hanului Kretzulescu, in fata Hotel Continental


1936-37 Hanul front and center; pe dreapta Palatul Regal; Pe stinga Hotel Metropol si alte locuinte vechi care vor fii demolate in urmatorii doi ani


1936-37 Fotografie luata din directia opusa privind nord cam din fata Pasajului Roman(pe stinga). Pe partea dreapta se construia(construise) blocul Romarta. Sirul de case vechi pe dreapta vor fii demolate in 1939 impreuna cu Hanul


1938


1939


1939 Inainte de demolare


1939


1939


1939

Featured post

Frédéric Damé - Bucurestiul pe la 1906

...

Popular Posts

Total Pageviews