Saturday 28 December 2019

Monumentul Barbu Catargiu

Barbu Catargiu – Omul

“Totul pentru ţară, nimic pentru noi!”
Barbu Catargiu s-a născut pe 26 octombrie 1807, dintr-o veche familie boierească. A fost asasinat pe 8/20 iunie 1862.
Era fiul marelui vornic Ștefan Catargiu și al Țiței (Stanca) Văcărescu (fiica banului Barbu Văcărescu). Între anii 1825 și 1834 a trăit în străinătate, cu precădere în Franța.


Isi incepe activitatea politică ca adversar al domnitorilor Alexandru Ghica şi Gheorghe Bibescu, deşi cu ultimul era înrudit.
Prin cultura şi talentul său oratoric, dublate de o mare energie, Barbu Catargiu devine un reprezentant marcant al conservatorilor.
La 22 ianuarie 1862, după recunoaşterea de către marile puteri a Unirii depline, Alexandru Ioan Cuza, respectând normele parlamentare, a fost nevoit să însărcineze cu formarea primului guvern unitar al României pe Barbu Catargiu. Acesta mai deţinuse pentru scurt timp funcţia de şef al guvernului din Muntenia (aprilie-mai 1861).
Consecvent principiilor sale, Barbu Catargiu a abordat, în spirit conservator, marea problemă a vremii: împroprietărirea ţăranilor; (unele versiuni atesta ca ţăranii vor fii deposedaţi de pământurile ce le munciseră de veacuri); In realitate se pare ca a incercat sa micsoreze cota de pamint care li se dadea taranilor cu un hectar. Faptul acesta a făcut ca împotriva lui să se ridice întreaga opoziţie liberală.
Pe ziua de 8/20 iunie 1862, la ora 17.00, la ieşirea din Cameră, după terminarea şedinţei, Barbu Catargiu, negăsindu-şi trăsura la scară, a fost invitat de colonelul Nicolae Bibescu – prefectul poliţiei – în trăsura sa. Era între orele 5-6 seara. Trăsura deschisă trecea pe sub clopotniţa Mitropoliei când s-au auzit două focuri de armă. Un glonte l-a lovit pe Barbu Catargiu în cap, omorându-l pe loc, celălalt a trecut pe la urechea lui Bibescu, care de-abia după vreo sută de paşi a reuşit să oprească caii speriaţi. La locul crimei a fost găsit un pistol ruginit. Asasinul dispăruse în viile de pe dealul Mitropoliei.
Nici pina in ziua de astazi nu se stie cu exactitate cine a finalizat atentatul, motivele şi mai ales de ce domnitorul Alexandru Ioan Cuza a ordonat încetarea anchetei.
Moartea prim-ministrului Barbu Catargiu este şi astăzi un mister. Cert este că cel dintâi premier al Principatelor Române Unite a fost asasinat de adversarii politici. Unii istorici sau biogafi cred că şi Cuza a fost implicat în acest asasinat alături de prefect şi de liberali.
Pe data de 8 iunie 1862 la ora 17.00, prim-ministrul Principatelor Române Unite, Barbu Catargiu, a fost asasinat în trăsura prefectului poliţiei Nicolae Bibescu. Prim-ministrul a fost împuşcat în ceafă de pe stradă, spuneau rapoartele oficiale în timp ce se întorcea de la şedinţa Adunării Deputaţilor pe sub turnul din curtea Mitropoliei din Bucureşti. Culmea, in ciuda faptului ca a fost asasinat un politician de anvergura, prim-ministrul al primului guvern al Principatelor Române Unite, nici până astăzi nu se ştie cu exactitate cine a finalizat atentatul , motivele şi mai ales de ce domnitorul Alexandru Ioan Cuza a ordonat încetarea anchetei.

Clopotniţa sub care a fost împuşcat Barbu Catargiu

Monumentul

Monumentul inchinat lui Barbu Catargiu este opera lui Raffaello Romanelli (13 mai 1856 – 3 aprilie 1928) sculptor italian, născut la Florența, Italia.
Un sculptor cu un palmares international a colaborat indeaproape cu Curtea Regala și oficialitatile guvernului din România. Totul a inceput in 1900 cu o invitatie la București din partea Partidul Conservator, care dorea să ridice un monument în memoria lui Barbu Catargiu pe Dealul Mitropliei, locul unde fusese asasinat.
Raffaello la interpretat așezat într-un fotoliu cu figura unei femei linga el. În urma acestei comisii, Raffaello a primit mai multe oferte d munca in România.
In timp a cultivat o prietenie strinsa cu M.S. Regele Carol I și soția sa M.S. Regina Elizabeth de Wied (cunoscută cu numele ei literar: Carmen Sylva). A sculptat un bust de marmură a lui Carol I, îmbrăcat în uniformă militară, iar mai târziu în 1907 o altă statuie de bronz a regelui Carol I, de data aceasta pe călare.
Între 1907 și 1913, Raffaello a realizat numeroase statui si monumente, incluziind cea din orașul Iași, dedicată prințului Moldovei și Valachiei, Alexandru Cuza, fondatorul statului român independent.
Pana la sistematizarea zonei care a avut loc pe la mijlocul anilor 1980, Dealul Patriarhiei a avut o panta mai lunga si mai lina, care se termina cu doua piete: Piata 8 Iunie, inglobata ulterior in Piata Unirii si Piata Bibescu Voda. Monumentul se afla pe partea dreapta a intrarii spre Mitropolie.

Dealul  Mitropoliei a fost modificat prin masive escavări si reamenajari în 1934, dar acest lucru nu a afectat pozitia monumentului.
In 1985 statuia a fost “mutata” la “cimitirul” improvizat din spatele casei Scînteii (azi Casa Presei Libere).
Pe locul pe care timp de câteva zeci de ani, s-a aflat Piata 8 Iunie si monumental ridicat în onoarea lui Barbu Catargiu se afla un bloc de 12 etaje, in forma de U, ce se continua pe bulevardul Regina Maria; blocul acopera complect vederea spre Patriarhie.
Abia la începutul anilor 2000 primaria a recuperat statuia si i-a gasit un loc de data aceasta la stânga Dealului, într-o alveola a altor blocuri de 12 etaje (Parcul Bibescu). Soclul original nu s-a pastrat.
Un alt monument istoric se afla in apropiere pe Blvd. Maria (Piata Regina Maria). Este vorba sespre Coloana cu vultur denumit popular “Chibritul lui Pache”. Versiunea oficiala este ca a fost avariat la cutremurul din 1977. Dar….

1911, Str. Bibescu Voda, Blvd. Regina Maria, Piata de Legume, Asezamintele si Spitalul Brincovenesc, Hotel Avram.
 

1925 Vedere spre Dealul Mitropoliei
1926
 

1930

Anii 1930s
1934 Str. Bibescu Voda, Blvd. Regina Maria, Piata 8 Iunie
 


1943 Vedere aeriana
1979
2018 Pozitia originala si pozitia in ziua de astazi.
 


Pozita monumentului in varianta originala





No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews