Saturday 28 December 2019

Palatul Culturii Romane 1938


Subiect: Palatul Culturii Romane/Expozitia Basarabia. Autor: Cornel Dusescu
Perioada: 1938-1959? Foto: Diverse
Localizare:Piata Senatului Contributii:
.

Pe locul in care se afla in ziua de astazi blocul Gioconda sa aflat decenii la dand fundatia unei cladiri planuita monumentala si care trebuia sa devina Palatul Senatului Romaniei. La inceput de secol XX a fost planuita construirea cladirii senatului iar in 1912 se toarna fundatia cladirii care trebuia sa devina Senatul. Datorita inceperii Primului Razboi Mondial si apoi lipsei de fonduri lucrarile sunt sistate. In anii 1930 lucrarile sunt reluate si apoi sistate din nou.
In anul 1937 lucrarile sunt sistate definitiv si este luata decizia ca pe fundatia deja existenta sa se ridice un "Pavilion Expozitional National", care va fi numit "Palatul Culturii Romanesti".
Inaugurarea are loc in 1938; se organizeazaq "Luna festiva a cartii". La festivitatile de inaugurare au participat MS Regele Carol al II-lea si demditari ai vremii.

Una dintre functiile expozitionale pe care le-a indeplinit a fost Expozitia Basarabia, organizata o data cu eliberarea basarabiei de sub "jugul" rusesc.
Evenimentul a fost imortalizat de Willy Pragher printr-un set extensiv de fotografii. Toata elita Bucurestiului a participat la vernisaj.
Piata din fata cladirii sa numit succesiv piata Senatului, Piata Natiunilor Unite Piata Operetei....etc. Chiar si Piata Splaiului prin 1959.

In anii 1947-1948, si inceputul anilor 1950, exista si functiona sala(si gradina) cinematografului “Gioconda”
In 1959 a inceput constructia asa zisului bloc turn cunoscut tot sub numele de Gioconda.



Palatul Culturii Romanesti 1938 la inaugurare. Foto Iosif Berman.



1938 inaugurare

Willy Pragher





















August 1943 fotografie aeriana


Cinema Gioconda




26 septembrie 1948. Cinema "Gioconda", din fosta Piata a Senatului (actuala Natiunile Unite). Reclama la filmul "Cuibul îndragostitilor". Atentie la numele actorilor care apareau în divertismentul muzical din pauzele filmului: Maria Tanase, Mircea Crisan, Bimbo Marculescu...


....Mircea Crisan, Maria Tanase, H. Malineanu...Ma intreb cum ar fi putut Mircea Crisan sa o introduca pe Maria Tanase....Roosevelt murise deja....

Cuibul Indragostitilor
Cinema Gioconda, joi, 24 aprilie 1947
Cinema Gioconda Piata Senatului 1947-48










No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews