Monday 16 December 2019

Panorama Grivița


Subiect: Panorama Grivița Autor: Georges Eneas
Perioada: 188x-192x Foto:
Localizare: Contributii:
.

Georges Eneas:
"Panorama Grivița era o clădire circulară înaltă care a existat în ultima parte a secolului XIX și prima parte a secolului XX, situată pe Strada Colței, mai târziu Bulevardul I. C. Brătianu, lângă fosta Primărie a Bucureștiului (care se găsea atunci în Casa Emanoil Hagi Moscu (Mosco)).
În clădirea circulară se găsea o frescă interioară, asemănătoare celei de la Ateneul Român, în care erau înfățișate episoade din Războiului de Independență din anul 1877, printre care și cele date pentru cucerirea redutei Grivița la 30 august 1877 de către soldații români. Pictura a fost făcută în iunie 1899 de către pictorii Ludwig Putz (austriac vienez, cu studii la München), Hans Neumann (pictor gravor münchenez), precum și de către pictorii Kreger, Frosch și Rorsh.
Pe peretele interior al clădirii, la mică distanță de frescă, se afla un balcon circular care permitea privirea acesteia de aproape, astfel că personajele din prim-plan apăreau privitorilor aproape în mărime naturală.
Expoziția era deschisă de la 9 dimineața la 9 seara și prețul de intrare era 1 leu, redus la jumătate în cazul școlarilor, studenților, copiilor și militarilor cu grade inferioare.
În perioada 1910-1916, clădirea a devenit sediul Societății Tinerimea artistică apoi, pierzându-și funcția inițială, a devenit loc de bâlci, circ și sediu pentru diferite prăvălioare.
După Primul Război Mondial clădirea a fost demolată, pe locul ei aflându-se acum Hotelul Intercontinental.
Pentru Societatea Tinerimea artistică puteți consulta: https://ro.wikipedia.org/wiki/Tinerimea_artistică)"


Almanach Argus  pe 1923 mentioneaza Panorama Grivitei:
"Avem in primul rand "Tinerimea Artistica", intemeiatá mai acum vreo 10 ani, care expunea in Panorama Grivita, de bulevardul Brátianu, astázi ruinata."
 
 




Sursă: Costescu, George; Bucureștii vechiului Regat; Editura „Universul” Soc. An.; 1944; p. 369
1910













No comments:

Post a Comment

Featured post

Casa Meitani

Subiect: Casa Meitani Autor: Cornel D. Perioada: 1825-1935 Foto: Diverse Adresa: Calea Victor...

Popular Posts

Total Pageviews